Kronično oboljenje bubrega dovodi do slabog odgovora na HBV cjepivo

HBVRezultati nedavne studije otkrivaju kako pacijenti na hemodijalizi sa kroničnim oboljenjem bubrega imaju inferioran imunološki odgovor na hepatitis B cjepivo sa 41% pacijenata na dijalizi koji su klasificirani kao nonresponderi.

Istraživači su procijenili 83 pacijenta podvrgnutih tretmanu u dvije klinike za hemodijalizu u jugoistočnom Brazilu 2009 i 2010 godine. Pacijenti su bili počeli tretman hemodijalizom 30 dana nakon potpunog kompletiranja HBV cijepljenja. Cjepivo je bilo primijenjeno upotrebom rekombinantne DNA tehnologije od kompanije GlaxoSmithKline (Engerix-B). Cjepiva su davana u dvostrukim dozama svake od 40mg na osnovi preporuka nacionalnog programa za cijepljenje. Pacijenti na dijalizi su bili razvrstani po starosti, etiologiji renalnog oboljenja (primarni uzrok oboljenja), pušačkom statusu i prisutnosti ili odsutnosti komorbiditeta kao što su dijabetes, hipertenzija ili autoimuno oboljenje. Krv je uzimana svaka 2 mjeseca tijekom jedne godine za test na titar antitijela. Testiranje je počelo 1 mjesec nakon završetka rasporeda cijepljenja.

Istraživači su otkrili kako je 41%pacijenata označenih kao „nonrsponderi“ (bez odgovora) imalo titar antitijela <10 mIU/mL; 21.7%, je bilo klasificirano kao „slabi odgovor“ i imalo je titar antitijela 10 mIU/mL do 100 mIU/mL a 37.3% je bilo označeno kao „dobar odgovor“ i imalo je titar antitijela >100 mIU/mL. Slabiji odgovori na cjepivo su bili primijećeni kod pacijenata sa dijabetesom i/ili hipertenzijom.

Štoviše, svi sudionici studije su pokazali smanjenje titra antitijela za vrijeme perioda promatranja a 11.1% njih u grupi sa slabim odgovorom je bilo negativno na antitijela na HBV površinski antigen nakon praćenja od 6 mjeseci.

Istraživači su izjavili da bi se na osnovi ovih otkrića, različiti protokoli za hepatitis B cijepljenje trebali koristiti za ovu osjetljivu populaciju.

„Novi serološki test bi se trebao provesti svake godine za osobe koje su imale adekvatan odgovor budući da bi se pojačana doza trebala ponuditi onima kod kojih je titar antitijela ispod 10 mIU/mL“., naveli su istraživači.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)