Identificirana struktura virusa koja bi mogla dovesti do cjepiva za hepatitis C

HCVZnanstvenici sa Rutgers University su odredili strukturu površinskog proteina hepatitisa C, otkriće koje bi moglo pomoći u razvoju cjepiva koje bi zaustavilo širenje smrtonosnog oboljenja s kojim je inficirano 3.2 miliona Amerikanaca.

Joseph Marcotrigiano, izvanredni profesor kemije i kemijske biologije izjavio je kako je ovo novo istraživanje koje je objavljeno u online izdanju Nature, opisuje vanjsko područje hepatitisa C koje omogućuje virusu da izbjegne prirodni imunološki odgovor tijela uzrokujući trajnu, kroničnu infekciju.

Hepatitis C konstantno mutira omogućujući tako inficiranje stanica domaćina i izbjegavanje imunološkog odgovora, uzrokujući kroničnu infekciju koja može biti vrlo teška za liječenje. Identificiranjem strukture virusne proteinske ovojnice, Marcotrigiano koji je vodeći autor studije je izjavio kako će znanstvenici biti u boljoj mogućnosti da razviju cjepivo koje navodi imunološki sistema na osjetljiva područja virusa kako bi se spriječila infekcija.

„Virus je pametan i to je stalna bitka da ga se zadrži vani,“ izjavio je Marcotrigiano koji je surađivao na istraživanju sa kolegama iz centra za napadnu biotehnologiju i medicinu pri Rutgers i Emory University School of Medicine. „Zbog toga je razvij cjepiva toliko važan. Uvijek je bolje spriječiti infekciju preko efikasnog cjepiva nego li ju liječiti nakon što je došlo do kronične faze.“

Virus hepatitisa C veliki javno zdravstveni problem sa 160 milion inficiranih osoba u svijetu što je četiri puta više nego li onih sa HIV. Većina inficiranih ne pokazuje simptome sve dok virus ne prouzroči ozbiljno oštećenje jetara.

Virus se uglavnom prenosi preko kontakta sa inficiranom krvlju kao što je dijeljenje igala. Prije 1992 godine kad se počelo testirati donirana krv, virus se također širio preko transfuzije krvi i donacije organa.

Nedavno je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila nekoliko novih lijekova koji bi mogli izliječiti mnogo pacijenata inficiranih sa hepatitisom C i to u samo 12 tjedana. Ipak, po cijeni od približno 1000 dolara po tableti, ovo ne mora biti isplativo rješenje za virus hepatitisa C.

Razvoj cjepiva protiv hepatitisa C bi ne samo spriječio ljude da dobiju oboljenje nego bi također bio najisplativija i najsvjesnija zdravstvena investicija, izjavio je Marcotrigiano.

Michael Houghton, istraživač iz University of Alberta u Kanadi radi na razvoju cjepiva koje se trenutno klinički testira. Houghton, koji je predvodio tim koji je još 1989 godine otkrio virus hepatitisa C je izjavio kako su Rutgersova otkrića važna zbog toga što će poznavanje strukture virusa pomoći u razvoju cjepiva koje omogućuje imunološkom sistemu da proizvede antitijela koja će se bolje boriti protiv infekcije i neutralizirati virus.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)