Pokrenuta nacionalna radna grupa za virusni hepatitis

hbv hcvNa Filipinima su hepatitis B i C veliki javno zdravstveni problemi koji većinski ostaju zanemareni. Procjenjuje se kako je 16.7% odraslih Filipinaca (7.3 miliona) kronično inficirano sa virusom hepatitisa B što znači da svaki sedmi Filipinac živi sa hepatitisom B. Ovaj omjer udvostručuje prosječni omjer rasprostranjenosti u području zapadnog Pacifika. Dodatno, usprkos ograničenim podacima, skoro 1% Filipinaca je možda inficirano sa hepatitisom C.

Puno Filipinaca umre od karcinoma jetara i ciroze jetara a oba oboljenja mogu nastati kao posljedica kronične hepatitis B ili C infekcije. „Hepatitis B i hepatitis C su među najučestalijim uzročnicima karcinoma jetara,“ izjavila je Dr. Diana Paywal, predsjednik Hepatology Society of the Philippines (HSP) i izvršna članica odbora Asian Pacific Association for the Study of the Liver (APASL).

„Na Filipinima je hepatitis B vodeći uzročnik karcinoma jetara.“ Karcinom jetara je treći vodeći uzročnik karcinoma te drugi vodeći uzročnik smrti od karcinoma u zemlji. Osim utjecaja na zdravlje, osobe sa hepatitisom B ili C pate od stigme i diskriminacije,“ izjavila je Payawal.

Trenutno Filipini nemaju sveobuhvatni program za prevenciju i kontrolu hepatitisa B i C. 2010 godine World Health Assembly (WHA) je donio rezoluciju WHA 63.18 koja urgira na zemlje članice da prihvate sveobuhvatni program za prevenciju i kontrolu virusnog hepatitisa. HSP je zajedno sa svojim ciljem da bude voditelj nacionalne organizacije koja je angažirana u proučavanju oboljenja jetara uključena i u istraživanje, edukaciju, zagovaranje i formuliranje nacionalnih zdravstvenih politika u suradnji sa globalnom zajednicom sazvao nacionalnu radnu grupu za virusni hepatitis – multisektorsku koaliciju interesnih skupina koje imaju isti interes za kontrolu virusnog hepatitisa te njegovu prevenciju.

Nacionalna radna grupa za virusni hepatitis će razviti i održavati nacionalnu strategiju za eliminaciju ili značajno smanjenje prevalencije hepatitisa B i hepatitisa C na Filipinima.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)