Američka agencija za hranu i lijekove je odobrila Olysio za liječenje hepatitisa C

HCVAmerička agencija za hranu i lijekove FDA je odobrila Olysio (simeprevir) kao tretman za hepatitis C.

Hepatitis C je infektivno oboljenje prouzročeno virusom hepatitisa C koji primarno utječe na jetra. Često je asimptomatična ili ne pokazuje nikakve simptome alikronična infekcija može dovesti do ožiljaka na jetrima, zatim do ciroze te eventualno do gubitka funkcije jetara.

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju oboljenja CDC, približno 3.2 miliona Amerikanaca ima hepatitis C infekciju te će uz malo sreće i sa odobrenjem Olysio, neki slučajevi biti izliječeni ili će doći do reverzije.

Olsyo „je inhibitor proteaze koji blokira određeni protein koji je potreban hepatitisu C da bi se replicirao. On je bio sastojak kombinacije antivirusnog režima tretmana. U kliničkim studijama Olysio je bio procjenjivan u kombinaciji sa peginterferonom alfa i ribavirinom – dva lijeka koja su se koristila za liječenje hepatitisa C.“

On je lijek namijenjen za liječenje odraslih osoba sa kompenziranom cirozom, onih koji nisu primili tretman i onih koji su primili tretman ali koji nije bio efikasan.

Dr. Edward Cox, direktor ureda za anti-mikrobiološke proizvode u FDA centru za procjenu lijekova i istraživanje izjavio je, „Olysio je treći inhibitor proteaze koji je FDA odobrila za liječenje kroničnog hepatitisa C te pruža zdravstvenim profesionalcima i pacijentima novi, efikasni tretman za ovo opasno oboljenje.“

Provedene studije su imale za cilj da hepatitis C nije kod sudionika prisutan u krvi 12 tjedana nakon završetka tretmana te ako nije smatra se da je infekcija izliječena.

Rezultati su pokazali kako 80% pacijenata koji prethodno nisu bili na tretmanu te im je dat Olysio plus peginterferon-alga i ribavirin imalo pozitivan odgovor što znači da virus više nije bio detektabilan u njihovom krvotoku.

Najučestalije nuspojave za vrijeme studije su bile osip, svrab i mučnina. Također je primijećena ozbiljan fotoosjetljivost. Istraživači preporučuju da se za vrijeme tretmana olysio i pegiliranog interferona sa ribavirinom ograniči izlaganje suncu te korištenje sunčanih naočala.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)