Pacijenti sa hepatitisom B imaju dvostruko veći rizik od razvitka non-Hodgkingovog limfoma

non-Hodgkinovog limfomStudija provedena u Južnoj Koreji je otkrila kako pacijenti inficirani sa hepatitisom B (HBV) imaju približno duplo veće šanse za razvoj jednog oblika non-Hodgkinovog limfoma (NHL). To je zaključak članka koji je objavljen  u The Lancet Oncology, autora dr. Eric Engels iz Nacionalnog instituta za karcionom, profesora Sun Ha Jee sa Yonsei univerziteta u Južnoj Koreji te njihovih kolega,

NHL je karcinom krvi. Nekoliko studija je već ustanovilo uzročnu vezu između hepatitisa C (HCV) i povećanog rizika od NHL ali su do sada studije o hepatitisu B i NHL bile male. Smatra se kako veza NHL te HBV i HCV uključuje kroničnu imunološki stimulaciju u postavkama stalne infekcije jetre. Stalna imunološka aktivacija može navesti limfocite da razviju DNA mutaciju koja može pomoći njihovo razmnožavanje i progresiju u NHL.

HBV infekcija je bila endemična u Južnoj Koreji sve do 1995. godine kada se počelo primjenjivati univerzalno cijepljenje. Prije uvođenja cijepljenja, oko 7% odraslih osoba u Južnoj Koreji je imalo detektabilnu koncentraciju plazme hepatitis B površinskog antigena (HBsAg) koji je konzistentan sa kroničnom HBV infekcijom. HBV infekcija je ostala učestala među odraslim osobama u Južnoj Koreji usprkos raspoloživosti cijepljenja dojenčadi, zbog stečene infekcije u djetinjstvu. U ovoj studiji autori su procijenili povezanost između kronične HBV infekcije i naknadnog razvoja NHL.


Povećani rizik je također bio primijećen za maligne proliferacije, konstelacije imunoloških poremećaja povezanih sa NHL. HBV pozitivne osobe su imale skoro četiri puta veće šanse za razvitak ovog rijetkog oboljenja. Pozitivnost na hepatitis B nije bila asocirana sa folikularnim ili T-staničnim NHL, Hodgkinsovim limfomom, višestrukim mijelomom ili različitim leukemijama.

Autori su zaključili:
U ovoj velikoj kohortnoj studiji zdravih radnika i njihovih obitelji u Južnoj Koreji, dokumentiran je veliki rizik od NHL kod osoba inficiranih sa HBV. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnilo da li je povezanost između HBV infekcije i NHL slučajna.

Za HCV pacijente sa niskim stupnjem NHL (posebno marginalne zone limfoma), HCV tretman izgleda efikasan za hematološku remisiju. Zbog toga se može spekulirati kako tetman usmjeren na HBV kod sličnih NHL niskog stupnja može dovesti do kliničkog odgovora te otkloniti potrebu za kemoterapijom. Biti će potrebna daljnja klinička istraživanja.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)