Osobe na metadonu mogu uspjeti sa liječenjem hepatitisa C

HCVPrema podacima predstavljenim na 13-oj Europskoj konferenciji za AIDS održanoj u Beogradu, korisnici opijata na metadonskoj terapiji se mogu uspješno liječiti od kroničnog hepatitisa C te mogu postići rezultate slične onim osobama koje nisu na metadonu.

Dijeljenje korištene opreme za narkotike je veliki rizični faktor za HIV i hepatitis C virusnu infekciju (HCV); procjenjuje se kako 30% osoba sa HIV također ima hepatitis C. Ali neki kliničari nisu skloni liječenju hepatitisa C kod trenutnih ili bivših narkomana većinom zbog zabrinutosti zbog suboptimalnog pridržavanja i slabih ishoda liječenja.

Karin Neukam iz Hospital Universitario de Valme in Seville – Španjolska sa svojim kolegama je usporedila odgovor na tretman među 214 hepatitis C pacijenata (većina njih su korisnici intravenskih narkotika) koji su počeli tretman sa pegiliranim interferonom i ribavirinom između siječnja 2003 i svibnja 2010 godine. Više od jedne trećine sudionika (38%) je bilo na metadonskoj  terapiji dok 62% nije bilo.

Većina sudionika su bili muškarci (88% u metadonskoj grupi, 77% u ne metadonskoj grupi) a prosječna starost je bila 42 godine. Približno 25% o oba dijela je bilo HIV pozitivno. Metadonski primatelji su imali malo manje šanse da imaju povoljniji IL28B „CC“ genski uzorak te veće šanse za cirozu ali su imali značajno manje šanse da imaju teže lječive hepatitis C genotipe 1 ili 4.

Skoro svi sudionici o obje studijske grupe su prijavili 80% ili bolje pridržavanje hepatitis C terapije. Omjer stalnog virološkog odgovora (SVR) ili kontinuirane nedetektabilne HCV viremije 24 tjedna nakon završetka tretmana je bio sličan u medatonskoj i ne metadonskoj grupi.

U analizu, sveukupni omjer SVR je bio 48% u obje grupe. Među osobama sa teže liječivim HCV genotipovima 1 ili 4, 35% primaoca metadona i 42% pacijenata koji nisu primali metadon je postiglo SVR. Među osobama sa lakše lječivim genotipovima 2 ili 3, omjeri su bili 69% i 65%. Nitijedna razlika nije bila statistički značajna. Isti uzorak je bio viđen u analizi za vrijeme tretmana sa sveukupnim SVR omjerom od 57% kod prve grupe i 59% kod druge grupe.

Sudionici u studiji sa HIV/HCV koinfekcijom, visokom polaznom HCV viremijom, nepovoljnim IL28B genetskim uzorkom i cirozom su imali manje šanse za postizanje stalnog virološkog odgovora. Ostali faktori uključujući spol, povijest uporabe narkotika, depresija i doza ribavirina nisu bili značajnije povezani sa odgovorom na tretman.

Ostali ishodi liječenja kao dopuna stalnom virološkom odgovoru su također bili slični u metadonskoj i ne metadonskoj grupi: relaps nakon tretmana (11% vs 12%), virološki proboj (1% u obje grupe) nulti odgovor (22% vs 21%) te prekid tretmana zbog ozbiljnih nuspojava (5% vs 7%).

„Efikasnost HCV terapije kod pacijenata na metadonskoj terapiji je sličan kao i kod pacijenata koji ne uzimaju metadon,“ zaključili su istraživači. „Pacijenti na metadonskoj terapiji bi se trebali jednako razmatrati prilikom odabira za liječenje sa pegiliranim interferonom i ribavirinom.“

Ova otkrića ukazuju kako se metadonska terapija ne bi trebala smatrati kontraindikacijom za liječenje hepatitisa C. Stefan Mauss sa Heinrich-Heine Univerziteta je izjavio kako su podaci kao što su ovi posebno potrebni u istočnoj Europi kako bi uvjeril kliničare i ostale da se pacijenti sa hepatitisom C koji su na metadonskoj terapiji mogu uspješno liječiti.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)