Abbott je izjavio kako kombinacija za hepatitis C može biti golemi hit

hcvAbbott je izjavio kako do 2015 godine mogao na tržištu imati kombinaciju za liječenje hepatitisa C sa skraćenim trajanjem terapije koja bi imala prodajni potencijal od 2 milijarde dolara.

Značajno je da njihova kombinirana terapija ne uključuje teško podnosivi interferon koji uzrokuje simptome slične gripi koji dovode do toga da puno pacijenata sa ozbiljnim jetrenim oboljenjem prekinu ili odgode tretman.

Abbott je izjavio kako je u vrlo malom pokusu u srednjoj fazi, kombinacija dvaju ili više eksperimentalnih lijekova pokazala potencijalni omjer izlječenja od čak 90% u samo 12 tjedana terapije. Najkraća terapija kojoj se pacijenti mogu nadati je 24 tjedna.

Abbott je diskutirao o hepatitis C pokusima i ostalim eksperimentalnim lijekovima na sastanku sa investitorima i analitičarima u New Yorku samo dva dana nakon objave da će prebaciti svoj posao sa lijekovima na recept u posebnu kompaniju.

„Iako je još rano, ovi rezultati su do sada nezapamćeni sa visokim omjerom izlječenja koji je sa njima postignut … sa samo 12 tjedana terapije bez interferona,“ izjavio je Richard Gonzalez, koji će voditi novu kompaniju.

Podaci predstavljeni od strane Abbotta su izdvojeni iz nekoliko pokusa na ukupno 44 pacijenta. Biti će potreban znatno veći pokus kako bi se potvrdila efikasnost i sigurnost kombinirane terapije.

Michael Weinstein, analitičar JPMorgan je zauzeo oprezan stav o potencijalnom Abbottovom pristupu hepatitisu C.
„Još je uvijek rano a puno ostalih kompanija radi na ovom području,“ izjavio je.

Jedna takva kompanije, Pharmasset Inc, je imala veliki porast dionica tijekom prošlih mjeseci zbog obećavajućih podataka o svom vlastitom eksperimentalnom režimu za liječenje hepatitisa C bez interferona. Ali su Pharmassetove dionice pale 20% nakon Abbottove prezentacije.

„Tržište je očekivalo da Pharmasset bude prvi koji će predstaviti oralnu kombinaciju za hepatitis C,“ izjavio je Brian Skorney, analitičar za Brean Murray, Carret & Co.

On vjeruje kako je Pharmassetova rasprodaja bila pretjerana reakcija zbog male količine podataka koju je Abbott pružio.

„Volio bih vidjeti koji će biti sigurnosni profil za ova dva lijeka,“ izjavio je u vezi Abbottove kombinacije. „Pharmassetova je od dva lijeka.“

Ako se Abbottovi podaci zadrže i u velikim pokusima, njegova terapija bi mogla zasjeniti nove lijekove iz Vertexa i Mercka koji su najavljeni kao prijelomni za postizanje visokog omjera izlječenja sa mogućnošću skraćivanja trajanja tretmana u odnosu na standardni režim pegiliranog interferona i ribavirina koji traje 48 tjedana.

I Merckovi i Vertexovi lijekovi se moraju uzimati zajedno sa interferonom i ribavirinom. Vertex je u svojim ključnim kliničkim pokusima postigao omjer izlječenja od 80% za Incivek dok je Merckov Victrelis izliječio 66% pacijenata. Niti jedan od ta dva režima se ne uzima manje od 24 tjedna.

Druga faza pokusa prethodno neliječenih pacijenata kombinira antivirusni lijek ritonavir sa Abbottovim ABT-450 – inhibitor proteaze iz iste skupine kao i Vertxovi i Merckovi lijekovi – jedan od dva Abbottova inhibitora proteaze, ABT-333 ili ABT-072 i ribavirin.

Svi pacijenti koji su ostali u studijama su postigli rani virološki odgovor u 12 tjedana što znači da su imali nedetektabilan lijek u krvi s time da se virus nije pojavio za vrijeme terapije, izjavio je Abbott.

Od 10 pacijenata koji su do sada bili testirani 24 tjedna nakon završetka 12 tjedana terapije, 9 je postiglo stalan virološki odgovor, izjavili su predstavnici kompanije.

„Drugim riječima, ovi pacijenti su bili izliječeni sa 12-tjednom terapijom bez interferona,“ izjavio je Gonzales.

Sve do sada se režim liječena dobro podnosi, izjavili su predstavnici kompanije bez raspravljanja o detaljima nuspojava.

Abbott planira predstaviti detaljnije podatke o ovim i ostalim pokusima slijedeće godine. Izjavili su kako je FDA dala status ubrzanog istraživanja za ovaj režim liječenja.

Sa ubrzanim istraživanjem kompanije može pružiti podatke o kliničkim pokusima na dinamičkoj osnovi čim budu dostupni nego li čekati završetak ključne faze 3 studije prije predavanja rezultata FDA.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)