Javorov sirup može biti saveznik jetri

javorov sirupHrana koja je slatka i ljepljiva uobičajeno nije dobra za vas ali pravi javorov sirup predstavlja ugodno iznenađenje za svakoga ko je zabrinut za zdravlje jetre.
Puno ukusne hrane predstavlja potencijalnu opasnost za osobe sa kroničnim oboljenjem jetre. Bez obzira da li sadrže skrivene toksine, potiču nakupljanje masnoće u jetri ili na neki drugi način narušavaju optimalno funkcioniranje jetre, značajan postotak Američkih omiljenih napitaka, zakuski i obroka može ubrzati progresiju jetrenog oboljenja. To je razlog zbog kojega je novo istraživanje korisnog utjecaja javorovog sirupa na jetru donijelo kulinarsko uzbuđenje za osobe koje se bore sa kroničnim oboljenjem jetre.

O jetrenom oboljenju

Prema American Liver Foundation najmanje 25 miliona Amerikanaca ima neki oblik jetrenog oboljenja.
Ekvivalentno približno jednom od svakih 12 ljudi, ove osobe imaju konstantnu bitku koja se vodi u njihovoj jetri. Ova svakodnevna bitka predstavlja napor tijela da sačuva funkcionirajuće jetrene stanice protiv progresivnog oštećenja jetre. Nažalost, prekomjerna masnoća, virusna infekcija, izlaganje toksinima te ostali oblici kroničnog oboljenja jetre su u mogućnosti narušiti funkcioniranje ovog organa.

Sve što konzumiramo se na posljetku filtrira kroz jetru – i može imati pozitivan ili negativan utjecaj na zdravlje jetre. Hrana i napitci koji sadrže alkohol, kemikalije, umjetne aditive, prekomjernu količinu šećera i nezdrave masnoće imaju povijest pogoršavanja upale jetre potičući uništavanje jetrenih stanica. Sa druge strane, zdrava hrana kao što je voće, povrće, žitarice sa cijelim zrnom i ostali izvori proteina je poznato da podržava zdravlje jetre. Naravno, postoji puno stvari koje jedemo kao što je javorov sirup koje ne spadaju u niti jednu od ovih kategorija.

O javorovom sirupu

Pravljenje javorovog sirupa je dugogodišnja tradicija sjevernoameričkih indijanaca koji ga koriste ka hrani i kao lijek. Ova slatka, ljepljiva poslastica se pravi od soka šećera, crnog ili crvenog stabla javora. Javorov sirup se pravi na slijedeći način:
  • Bušenjem drva što omogućuje soku da slobodno iscuri
  • Čisti sok je skoro bezukusan se sadrži vrlo malu količinu šećera kada se prvi put sakupi
  • Sok se zatim prokuhava tako da ispari voda te ostani čisti sirup koji sadrži oko 60% šećera
Postoji puno lažnih javorovih sirupa u dućanima u SAD koji često sadrže visoku dozu fruktoznog sirupa od kukuruza, boje od karameliziranog šećera, šećer i umjetnu aromu javora. Na sreću, pravi Javorov sirup se može razlikovati od lažnog po etiketi. Pravi javorov sirup:
  • Općenito je skuplji nego li umjetni sirup
  • Ima kompleksniji profil ukusa nego li umjetni sirup
  • Sadrži sve prirodne supstance (kao cink i magnezij) koji imaju povoljan utjecaj na zdravlje
Čini se kako je posebno kod osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem upotreba javorovog sirupa vrijedna dodatnog troška.

Nedavno istraživanje vezano za javorov sirup

Zbog toga što unos velike količine šećera može potaknuti progresiju jetrenog oboljenja, pronalazak slatke zamjene koja nije štetna za jetru predstavlja neprestan izazov. U vezi toga Japanski istraživači su usporedili funkcioniranje jetre kod životinja koje su hranili javorovim sirupom te kod onih koje su hranili miješanim sirupom koji je sadržavao sličan sadržaj šećera,

Iako se objavljivanje punog izvješća očekuje u studenom 2011 godine u izdanju žurnala Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, istraživači su otkrili kako konzumacija pravog sirupa od Javora dovodi do značajno boljih rezultata funkcioniranja jetre.

Tim sa Univerziteta u Tokyju je teoretizirao kako sirup od Javora može sadržavati antioksidantivne sastojke koji mogu pomoći u regulaciji metabolizma glukoze i povećanja otpuštanja inzulina. Prema istraživačima, javorov sirup također uzrokuje da su geni koji su uključeni u proizvodnju štetnog amonijaka manje aktivni. Njihova otkrića dovode istražitelje do zaključka kako čisti javorov sirup može pomoći u zdravlju jetre.

Potrebno je još puno dokaza prije stavljanja oznake da je javorov sirup medicinska supstanca. Ipak, ovo je razlog za kupnju pravog javorovog sirupa a ne imitacije. Dodatno, oni koji žele održati zdravlje jetre mogu sigurno uključiti ovaj slatki eliksir na listu prijateljskih namirnica za jetru.


Reference:

http://www.allheadlinenews.com/articles/90059829?Maple%20syrup%20may%20promote%20liver%20health, Maple Syrup may Promote Liver Health, Retrieved September 19, 2011, AHN, 2011.

http://www.uri.edu/news/releases/?id=5758, URI scientist discovers 54 beneficial compounds in pure maple syrup, Retrieved September 23, 2011, University of Rhode Island, 2011.

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=115, Maple Syrup, Retrieved September 24, 2011, The George Mateljan Foundation, 2011.




Izvor:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)