Nova terapija za hepatitis B se bori protiv virusa i stimulira imunološki sistem

HBVNeuherberg – Znanstvenici su razvili novi pristup tretmanu za kroničnu hepatitis B infekciju koja bi mogla poboljšati izglede za eliminaciju infekcije i izlječenje oboljenja.

Uz pomoć izmijenjene kratke RNK, istraživači koji sudjeluju u zajedničkom pothvatu  između Helmholtz Zentrum München, Technical University of Munich i University of Bonn su uspjeli u blokiranju replikacije hepatitis B virusa istovremeno stimulirajući imunološki odgovor. Studija je objavljena u poznatom medicinskom žurnalu Gastroenterology.

Tim predvođen profesoricom Ulrike Protzer, direktoricom instituta za virologiju pri Helmholtz Zentrum München i Technical University of Munich, je radio zajedno sa doktorom Hendrik Poeckom sa Klinikum rechts der Isar pri tehničkom Univerzitetu u Minhenu i profesorom Gunther Hartmann sa University of Bonn kako bi razvili novu mogućnost liječenja hepatitisa B. Ova studija koja je objavljenja u žurnalu Gastroenterology opisuje uporabu posebno modificirane siRNAs*. Dizajnerski dijelovi RNK inhibiraju replikaciju hepatitis B virusa u tijelu ali također imaju juš jednu funkciju: stimuliraju urođeni imunološki sistem omogućujući mu da efikasnije napada virus.

„Naša studija pokazuje kako kombinacija obje funkcije – inhibicije virusa i stimulacije imunološkog sistema – u jednoj molekuli je daleko efikasnija nego li kombinacija odgovarajućih mono-funkcionalnih nukleinskih kiselina,“ izjavio je profesor Ulrike Protzer. „Sa ovim pristupom, mi smo sada po prvi puta u mogućnosti da potpuno uklonimo hepatitis B iz tijela čak i u slučajevima kronične infekcije.“

U slučaju kroničnog hepatitisa B, on se može kontrolirati uobičajenim lijekovima ali se rijetko izliječi. Sa približno 375 miliona kronično oboljelih širom svijeta, hepatitis B je jedno od najvažnijih virusnih oboljenja kod ljudi, stavljajući ih u visoki rizik od zatajenja jetara ili karcinoma jetara. Cilj Helmholtz Zentrum München je razumijevanje mehanizma koji uzrokuje to uobičajeno oboljenje te razvoj novih pristupa uzimajući u obzir njihove dijagnoze, terapije i prevenciju.



Objašnjenje:
* siRNA (short interfering Ribonucleic Acids) su kratki fragmenti RNK koji uzrokuju razlaganje sekvencijalnih analoga mRNK umjesto da se pretvore u protein. Ovo na primjer može značajno smanjiti replikaciju virusa.







LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)