Nova studija o terapiji bez interferona za HCV nazvana je „ključnim trenutkom u istraživanju hepatitisa C

hcvPrema rezultatima iz male faze II studije objavljene 49. siječnja u The New England Journal of Medicine, kombinirana terapija koja uključuje dva istražna direktno djelujuća antivirusna lijeka (direct acting antiviral – DAA),  asunaprevir i daclatasvir je potisnula hepatitis C virus (HCV) genotip 1 infekciju kod većine pacijenata koji prethodno nisu imali odgovor na tretman.

Omjer uspješnosti je bio 100% kod pacijenata koji su primili lijekove u kombinaciji sa peginterferonom alfa-2a (Peg-IFN) i ribavirin (RBV).

Naročito je primjetno da su čak i pacijenti koji su primili daclatasvir i asunaprevir bez pegiliranog interferona i ribavirina, njih 36% je postiglo stalan virološki odgovor čineći ovo prvom studijom koja pokazuje kako stalan virološki odgovor može biti postignut kod tretmana bez pegiliranog interferona sa osobama koje prethodno nisu imale odgovor na terapiju.

„Odgovor kod nekih pacijenata na samostalnu kombinaciju daclatasvira i asunaprevira je pokazao dokaz koncepta kako se stalan virološki odgovor može postići bez terapije peginterferona i ribavirina,“ zaključio je istraživački tim predvođen Dr. Anna S. Lok, profesoricom interne medicine na gastroenterološkom odjelu pri University of Michigan Medical School.

U popratnom uvodniku ove studije Dr. Raymond T. Chung, direktor hepatologije i medicinski direktor programa za transplantaciju jetara pri Massachusetts General Hospital nazvao je studiju „ključnim trenutkom u analima HCV terapije“.

„To pokazuje kako se stalan virološki odgovor može postići bez interferona. Implicitno u ovom otkriću je koncept kako dva snažna lijeka sa komplementarnim profilom otpornosti dajući im dovoljno vremena mogu nametnuti barijeru na replikaciju virusa a rezultat je oslobađanje od virusa.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)