Studija pokazuje kako amatersko tetoviranje donosi rizik od hepatitisa C

hcvU SAD svake godine ima približno 18,000 novih slučajeva infekcije hepatitisom C, većinom kada osobe koje si ubrizgavaju narkotike dijele upotrjebljene igle ili šprice.

Ako se planirate tetovirati, učinite to kod profesionalca a ne kod prijatelja zbog toga što amaterski rad može donijeti rizik od hepatitisa C.

U analizi nekoliko desetaka prošlih studija, istraživači iz Centra za Kontrolu i Prevenciju Oboljenja (CDC) otkriveno je kako tetovaže izvedene od strane ne profesionalnih osoba povećavaju rizik od krvlju prenosivih infekcija.

Kao suprotnost tome, ne postoji dokaz da tetovaže urađene od strane profesionalnih osoba imaju takav rizik. Hepatitis C ostaje glavni javno zdravstveni problem u SAD sa 75-85% inficiranih osoba sa ovim oboljenjem razviju kroničnu infekciju koja može dovesti do ozbiljnih oboljenja kao što su ciroza i karcinom jetara.

Oboljenje se prenosi na osobe preko kontakta sa inficiranom krvlju. U SAD svake godine ima približno 18,000 novih hepatitis C infekcija, većinom kada osobe koje ubrizgavaju narkotike dijele inficirane igle ili šprice.

Ali postoje i ostali načini za stjecanje ovog oboljenja.

„Tetoviranje i piersing mogu prenijeti hepatitis C i ostale infekcije ako se provode u ne sterilnim uvjetima,“ izjavila je Rania Tohme, epidemiolog pri CDC koja je vodila studiju.

„Ljudi se ne bi trebali tetovirati ili provoditi piersing od strane prijatelja ili osoba koje nisu izučeni profesionalci.“

Ova otkrića koja su objavljena u Clinical Infectious Diseases su zasnovana na kolekciji studija koja su objavljivana od 1994 godine.

Općenito, osobe koje se tetoviraju od strane ne profesionalnih osoba imaju četiri puta veće šanse za stjecanje hepatitisa C.

Tohmeov tim je napisao kako je tetoviranje u zatvorima je poseban problem zbog toga što je tetoviranje učestalo a zatvorenici mogu imati više rizičnih faktora za hepatitis C.

„Do danas nema dokaza kako su tetoviranje i piersing koji se provode u profesionalnim salonima u SAD uključeni u prijenos hepatitis C virusa,“ izjavio je Tohme.

Ako se odlazi kod ne profesionalaca, treba poduzeti mjere opreza, izjavio je Tohme.

„Jednokratne igle za piersing, tetoviranje i britvice se koriste na jednoj osobi te zatim bace. Ponovna upotreba britvica nije sigurna.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)