Nekadašnji kralj droge podiže svjesnost o hepatitisu C

Mike GimbelViše od 30 godina Mike Gimbel je bio lokalni autoritet po pitanju zlouporabe droga. Sad taj bivši kralj droge u razgovoru s Kellye Lynn otkriva iznenađujuću dijagnozu. U njegovom domu u Baltimoru, medalje i fotografije pričaju o prijeđenim kilometrima i "uspjesima". To je prikladni ram za portret bivšeg kralja droge koji je preživio godine i godine  konzumiranja.

"Bio mi je izazov. Uz pomoć toga sam se uklopio i iznenada postao jedan od njih" – kaže Mike Gimbel.

Kaže da je postao partijaner kao mlađi tinejđer, ubrzo nakon bar mitzvah (kod dječaka židovke vjeroispovijesti, ceremonija kojom se proslavlja 13ti rođendan i dječakov prijelaz u religiozno odgovornu osobu)

"U kratkom periodu sam počeo pušiti travu, konzumirati LSD i kokain, te napredovao na ljestvici."

Dno takvog stila života predstavljala je heroinska ovisnost koja je završila nakon sedmogodišnjeg liječenja u kalifornijskom programu za ovisnike. Bio je "čist", redovni trkač, i nadao se da je pobjegao prošlosti bez ožiljaka od iste.

Ali nije.

"Prije 10 godina dijagnosticiran mi je hepatitis C. Znam da sam se zarazio kao heroinski ovisnik kad sam imao 19 ili 20."

Medicinski karton otkriva umjereno oštećenje Gimbelove jetre. Iako se dobro osjeća, očekuje skori početak liječenja.

"U konačnici ova bolest vodi do oboljenja jetre i transplantacije, ili gore. Odlučio sam progovoriti o tome zbog mladih koje susrećem, a koji idu loše odabranim putem. Oni ne razumiju koje su sve posljedica konzumiranja, ali se nadam da će iz mog iskustva shvatiti.", kaže Gimbel.

Gledaju me i kažu: "Dobro izgledaš, zdravo, mogu i ja raditi sve što si i ti.“  A sad mogu reći: „Ne, nisam dobro, i ne znam što će biti sa mnom. Moguće je da i neću živjeti koliko bih mogao.“, kaže.

Zagovara svakog tko god je intravenozno koristio drogu da ode na testiranje na hepatitis C.

Nekoliko poznatih slavnih osoba žive s hepatitisom C: Pamela Anderson, Natalie Cole, Naomi Judd i Steven Taylor (Aerosmith).

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)