Ne postoji direktna veza između unosa šećera i oboljenja jetara

secerPrema novoj studiji objavljenoj u Gastroenterology, službenom žurnalu Američkog gastroenterološkog društva, usprkos trenutnom vjerovanju unos šećera nije direktno povezan sa nealkoholnim oboljenjem masnih jetara (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD). Umjesto toga, visoko kalorične dijete stimuliraju progresiju ovog ozbiljnog jetrenog oboljenja.

Istraživači su proveli dvostruko slijepu studiju na zdravim ali općenito pretilim muškarcima kako bi usporedili učinke velikog unosa dva oblika šećera, glukoze i fruktoze, kod dva stanja – održavanje tjelesne težine (dijeta sa umjerenim unosom kalorija) te dobivanje tjelesne težine (visoko kalorična dijeta). U periodu održavanja tjelesne težine, kod muškarca koji nisu bili na niti jednoj dijeti su se razvile značajne promjene na jetrima. Ipak, u periodu dobivanja tjelesne težine, obje dijete su proizvele jednaka svojstva ne alkoholnog oboljenja masnih jetara uključujući steatozu (masna jetra) te povećani nivo transaminaza i triglicerida. Ova otkrića ukazuju kako glukoza i fruktoza imaju usporedive učinke na jetra a unos kalorija je faktor koji je odgovoran za progresiju jetrenog oboljenja.

„Na osnovi rezultata naše studije, neopravdana je preporuka nisko fruktozne ili nisko glikemijske dijete u sprječavanju oboljenja ne alkoholnih masnih jetara,“ izjavio je autor studije profesor Ian A. Macdonald sa medicinskog fakulteta University of Nottingham u UK. „Najbolji savjet koji se može dati pacijentu je da održava zdravi način života sa dijetom i tjelovježbom. Naša studija služi kao upozorenje da čak i male promjene u stilu života mogu imati velike učinke na vaša jetra.“

Za vrijeme perioda povećanog unosa kalorija, svi sudionici studije su doživjeli značajno povećanje tjelesne težine, opsega struka i ukupne tjelesne masnoće kao što je i bilo očekivano. Kao zanimljivost je navedeno da nije došlo do promjene u sitosti usprkos dobivanju na težini za vrijeme visoko kalorične dijete; ovo potkrepljuje napomenu o „skrivenim kalorijama“ u pićima zbog toga što su sudionici konzumirali dio svojih kalorija u tekućem obliku.

Fruktoza je jednostavni šećer koji se uobičajeno nalazi u voću i povrću. Glukoza koja je također poznata kao šećer u krvi, prisutna je u svim većim ugljikohidratima kao što su škrob ili šećerne table.

Ne alkoholno oboljenje masnih jetara koji je najučestaliji problem jetara u SAD i većini zapadnih zemalja predstavlja nagomilavanje dodatne masnoće u jetrenim stanicama a koje nije uzrokovano alkoholom. Više o tome kako su nisko kalorične dijete najbolji recept za ovaj oblik jetrenog oboljenja, pročitajte članak „"NAFLD Treatment: Is there More to Talk About Other than Diet and Exercise?"

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)