Fibroscan: brza, bezbolna alternativa biopsiji jetara za pacijente sa hepatitisom

fibroscanNe-invazivna alternativa biopsiji jetara, a sada standardna metoda za dijagnosticiranje ciroze kod pacijenata sa hepatitisom se pokazala vrlo pouzdanom u nacionalnoj više-centralnoj studiji uključujući i bolnicu Henry Ford.

Rezultati studije predstavljaju dobru vijest za oboljele od kroničnog hepatitisa B i C koji sada često opetovano prolaze potencijalno bolnu biopsiju jetara kao dio liječenja.

Fokus istraživanja je bio Fibroscan iz Francuske koji je bio korišten u više od 70 zemalja u svijetu kada je u travnju bio odobren od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Studija je bila predstavljena na godišnjem sastanku AASLD koji se održao u Washingtonu 1-5 studenog.

Kod biopsije jetara, uzorak tkiva se najčešće prikuplja upotrebom igle koja se uvodi kroz kožu i potkožno tkivo u jetra. Rasprostranjeno je mišljenje da je sigurna ali zbog toga što je invazivna, postoje rizici osobe na kojoj se provode a oni variraju od boli do krvarenja a u rijetkim slučajevima i smrti.

FibroScan zamjenjuje biopsiju jetara sa brzom i bezbolnom procedurom sličnom poznatom ultrazvučnom testiranju koji se odavna koristi za dijagnosticiranje i praćenje trudnoće kao i unutrašnjih oboljenja.

On se bazira na tehnologiji nazvanoj prolazna elastografija koja mjeri „gustoću“ jetara kako bi se procijenio stupanj fibroze (ožiljaka) te s time provodio tretman. Skeniranje se provodi po proceduri vanjskih pacijenata a uzima samo 15 minuta te pruža trenutne rezultate o stupnju fibroze jetara.

Kako bi se potvrdila preciznost FibroScana (već ustanovljena u istraživačkim studijama u Europi i Aziji), novo istraživanje u SAD se fokusiralo na 814 pacijenata sa kroničnim hepatitisima B i C.

Svaki je bio pregledan uz upotrebu FibroScana nakon čega je uslijedila biopsija jetara a rezultati su bili uspoređeni prema nekoliko kriterija.

„Ono što smo otkrili potvrđuje kako je FibroScan vrlo precizno ocijenio prisutnost ciroze kod pacijenata sa oba oblika kroničnog hepatitisa,“ izjavio je Dr. Stuart C. Gordon, direktor hepatološkog odjela Henry Ford bolnice.

Studija je također zabilježila kako uređaj „pokazuje odličnu mogućnost reproduciranja“ što ga čini „razumnom alternativom“ biopsije jetara.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)