Nakon transplantacije jetre, ponovno pojavljivanje raka jetre predviđeno proteinom

transplantacija jetreNova studija sugerira kako je Capn4, protein koji je uključen u migraciju stanica povezan sa ponovnim pojavljivanjem raka jetre i metastaza nakon transplantacije jetre. Capn4 bi se mogao potencijalno koristiti kao biomarker za dijagnozu i ciljanu terapiju. Ova otkrića su objavljena u izdanju časopisa Hepatology u veljači.

Pacijenti sa rakom jetre (također poznatim kao hepatocelularnim karcinomom) se često podvrgavaju transplantaciji jetre u pokušaju da iz tijela izbace to oboljenje. Nažalost, rak se ponovno pojavi kod nekih pacijenata, te čak metastazira u druge dijelove tijela pogoršavajući prognozu. Bilo bi izuzetno korisno kada bi bili u mogućnosti identificirati pacijente sa povećanim rizikom od ponovnog pojavljivanja. Proteomska tehnologija bi mogla biti od pomoći identificirajući molekularne markere koji otkrivaju potencijal tumora za širenjem.

Istraživači predvođeni Jia Fan iz instituta za rak jetre u Shangaiu, primijenili su tehnologiju za proučavanje raka jetrenih stanica za potragu proteina povezanog sa ponovnim pojavljivanjem hepatocelularnog karcinoma nakon transplantacije jetre. Identificirali su 149 proteina uključujući 52 koji se mijenjaju u izražavanju. Dodatni testovi su fokusirali njihovo zanimanje na Capn4. Istraživali su ga i dalje kako bi odredili povezanost sa kliničkim ishodom pacijenata sa rakom jetre koji su bili podvrgnuti transplantaciji.

Rezultati su pokazali kako je Capn4 važna molekula povezana sa metastazama hepatocelularnog karcinoma i njegovim ponovnim pojavljivanjem. Izvijestili su kako je “to bilo dramatično izraženo u tkivu metastaze, a znatno smanjeno u tkivu koje nije metastaziralo.”

Otkrili su kako je Capn4 izražavanje bilo značajno povezano sa brojem tumora, maksimalnom veličinom tumora, enkapsulacijom tumora, venskom invazijom i pTNM stadijem. Izvijestili su kako su “nadalje pacijenti sa Capn4 pozitivnim tumorima imali povećani rizik do ponovnog pojavljivanja i značajno smanjeno preživljavanje nakon transplantacije.”

“Ovo je prva studija koja opisuje prilagodbu naviše Capn4 povezanosti sa napredovanjem tumora i metastaza nakon transplantacije jetre kod hepatocelularnog karcinoma,” napisali su autori. Zaključili su kako Capn4 ima potencijal za korištenje u novim prognostičkim markerima za pacijente sa rakom jetre te kao cilj terapije.


Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)