Duhanski dim i alkohol zajedno prave više štete jetri nego li pojedinačno

duhanski dim i alkoholPrema istraživanju University of Alabama at Birmingham (UAB), izloženost sekundarnom pušenju i alkoholu značajno podiže rizik od jetrenih oboljenja.

Nalazi potkrjepljuju postojeće dokaze da su duhanski dim i alkohol zajedno pogubniji od individualne izloženosti svakom od njih, izjavila je dr. sc. Shannon Bailey, vanredni profesor na katedri Okolišno-zdravstvenih nauka i koautor članka.

Studija je objavljena u Free Radical Biology & Medicine.

“Ovaj novi podatak predstavlja značajno otkriće vezano za kombinirani učinak izloženosti alkoholu i duhanskom dimu”.

Istraživački tim je podatke temeljio na laboratorijskim miševima koje su izložili zadimljenom zraku, te tekućem dijetnom programu koji je sadržavao etanol, toksični sastojak u alkoholnim pićima.

Miševi izloženi spomenutim štetnim utjecajima su imali 110 posto više jetrenih proteina fibroze od miševa koji su udisali filtrirani zrak. Dvostruko-izloženi miševi su imali 65 posto jetrenih proteina fibroze.od miševa koji su udisali zadimljeni zrak, ali nisu pili etanol. Fibroza je tkivo nalik ožiljku na jetri koja može dovesti do ciroze.

POVEĆANJE IMPLICIRANIH OŠTEĆENJA

Studija istih UAB istraživača u 2007 pronašla je da je kombinacija sekundarnog pušenja i etanola povećala biološke znakove srčanih oboljenja u miševa.

Prema American Cancer Society sekundarno pušenje ubija 53,000 nepušača amerikanaca i znani je uzročnik raka pluća, oboljenja srca, manje težine novorođenčeta, i kroničnih plućnih oboljenja.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, prevelika konzumacija alkohola vodi se kao treći uzročnik spriječenih smrtnosti u USA.

Ova nova studija podcrtava potrebu za daljnjim ispitivanjem negativnih bioloških utjecaja jednog ili više rizičnih ponašanja, te kombiniranog učinka izloženosti štetnim utjecajima kao što je sekundarno pušenje.  

Uz mjerenje jetrenih proteina fibroza kod miševa, istraživači su promatrali i druge znakove odmaklosti jetrenih oboljenja kao što je DNA oštećenje, nezdravi kolesterol, i oksidativni stres.
Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)