Mali tumori jetre: tretman radiofrekvencijom bolji od injekcija etanola

tretman radiofrekvencijomNova procjena četiri nasumična kontrolirana pokusa koja su direktno usporedila dva različita tretmana za male ne operabilne tumore je otkrila kako radiofrekvencijska ablacija (RFA) značajno poboljšava preživljavanje pacijenata u usporedbi sa standardnom terapijom perkutane injekcije etanola (PEI). Ovi nalazi su objavljeni u izdanju od veljače časopisa Hepatology.

AASDL smjernice preporučuju PEI kao siguran i visoko efikasan tretman za male hepatocelularne karcinome te potvrđuju kako je on standard prema kojem se sve nove terapije trebaju uspoređivati. RFA je jedna od pregršt novih alternativnih ne kirurških terapija za male jetrene tumore. Ima visoki omjer ozbiljnih nuspojava i nije uvijek upotrebljiva u zavisnosti od lokacije tumora, ali ipak neke studije sugeriraju kako ona nudi veću korist u usporedbi sa PEI.

Kako bi odredili korist RFA u usporedbi sa PEI, istraživači predvođeni sa Yun Ku Cho su proveli sistematički pregled i meta analizu nasumičnih kontroliranih pokusa koji su uspoređivali ove dvije terapije. Korištenjem baze podataka i ručnim pretraživanjem identificirali su sve važne parno usporedne studije objavljene od 1978 do lipnja 2008. Konačno, samo četiri studije koje su uključile ukupno 652 pacijenata su sadržavale dovoljno informacija za meta analizu sveukupnog trogodišnjeg preživljavanja.

“Većina nasumičnih kontroliranih pokusa je odredila preživljavanje u korist RFA u usporedbi sa PEI osim zadnjeg pokusa objavljenog 2008 godine,” zaključili su autori. Njihova meta analiza je također otkrila značajno poboljšanje od trogodišnjeg preživljavanja za pacijente koji su se podvrgli RFA.

“Dodatna prednost preživljavanja kod RFA se može pripisati poboljšanom odgovoru lokalnih tumora na RFA koje se može objasniti činjenicom kako je bilo moguće predvidjeti više ablacija tumora”, sugerirali su autori. Dok se ubrizgani etanol može zaustaviti jetrenim vlaknastim septumom ili pratećim čvorovima, toplina od vrha radiofrekvencijske elektrode se distribuira homogeno.

perkutana injekcija etanola

radiofrekvencijska ablacija

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)