Mutacije hepatitis B virusa može nagovijestiti rizik od karcinoma jetre

Journal of the National Cancer InstitutePrema velikoj meta analizi objavljenoj drugog srpnja u „Journal of the National Cancer Institute“, određene DNA mutacije hepatitis B virusa (HBV) su povezane sa razvitkom karcinoma jetre te mogu pomoći predvidjeti koji pacijenti sa HBV infekcijom imaju povećani rizik od oboljenja .

HBV infekcija je poznati uzročnik hepatocelularnog karcinoma (HCC), najučestalijeg oblika karcinoma jetre. Prethodne studije su istraživale dali pacijenti sa specifičnim mutacijama u virusnoj DNA mogu biti izloženi povećanom riziku od razvoja karcinoma ali je većina studija bila mala te su rezultirale kontradiktornim rezultatima.

Ova meta analiza provedena od strane Guangwen Cao i njegovih kolega u „Second Military Medical University“ u Šangaju je uključila 43 studije sa ukupno 11,582 pacijenta inficiranih sa HBV od kojih je 2,801 imalo HCC. Istraživači su otkrili kako su određene mutacije bile povezane sa razvojem HCC te  je bila više prevladavajuća kako je kronična HBV infekcije napredovala od asimptomatičnog statusa do jetrene ciroze ili HCC.

Autori su napisali kako „učestali pregledi pacijenata sa kroničnim HBV infekcijama na prisustvo mutacija mogu biti korisni za identificiranje onih pacijenata koji trebaju preventivni antivirusni tretman te za predviđanje HCC“.Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)