Mural za podizanje svjesnosti o hepatitisu C

HCVBrojni devetogodišnjaci i desetogodišnjaci aboridžinski studenti na Forbes High su bili zauzeti kreiranjem uličnog murala kao dio programa podizanja svjesnosti o hepatitisu C.

Projekt „Your Mob, My Mob, Our Mob“ se provodi od strane Aboriginal Health and Medical Research Centre (AHMRC) sa ciljem podizanja svjesnosti te povećanjem svjesnosti o hepatitisu C kroz edukaciju.

Projekt cilj na aboridžinske adolescente starosti 12-19 godina koji su naučili ključne poruke o hepatitisu C u trodnevnoj radionici.

Službenica na hepatitis C projektu sa AHMRC, Lisa Panton j zadužena za provedbu projekta na Forbes High uz pomoć Kerry Walker, službenice na aboridžinskom projektu za hepatitis pri NSW Aboriginal and Community Controlled Health Services (ACCHS).

Ideja projekta je u tome da po završetku radionice studenti postanu učitelji vršnjaka te da im prenose informacije o hepatitisu C. Kreiranje uličnog murala je dio programa i koristi se za nastavak konverzacije o hepatitisu C. 11 studenata koji su sudjelovali u programu su pomogli u dizajniranju i kreiranju murala uz pomoć profesionalnih umjetnika za grafite.

Gospođa Walker je izjavila kako uključivanje studenata u bojenje murala uspostavlja temelje zajednice. „Kada imate nešto kao što je mural koji su sami kreirali, to stvara osjećaj ponosa a mural koji će tu ostati zauvijek će nastaviti prenositi poruku o hepatitisu.“

Gospođa Panton je izjavila kako je mural odličan način za ojačavanje informacija koje su studenti naučili te će nastaviti polizati svjesnost jer predstavlja konstantni fizički podsjetnik. „Svi u školi su gledali kako se mural podiže i nakon što odemo oni će i dalje govoriti o tome što je i njegova zamisao. On održava konverzaciju“.

Važno je govoriti o hepatitisu kako bi se razbila stigma i sramota povezana sa slabom informiranošću o virusu. „Zbog toga želimo otvoriti kanal sa zajednicom,“ izjavila je gospođa Walker. Djevojka čiji je portret na muralu je Nadika Vidler-McKeown, jedna od aboridžinskih studentica koje su sudjelovale u radionici. Ona je vrlo sretna što je njen portret odabran za mural. „To je odličan osjećaj, stvarno sam ponosna. Sa takvim stvarima mogu predstavljati svoju kulturu,“ izjavila je.

Nadika je izjavila kako su svi studenti dobili puno od radionice i naučili neke važne informacije. „Bili su stvarno dobri, puno sam naučila ... zbog toga se dva puta zamislite kod nekih stvari koje radite,“ izjavila je.

Jedna od najvažnijih stvari koju su studenti naučili je da moraju izbjegavati dijeljenje stvari kao što su četkice za zube, britvice i igle te da izbjegavaju neprovjerene salone za tetovažu i piersing jer mogu pogodovati širenju hepatitisa C. Ovo je predstavljeno na muralu koji će biti stalan podsjetnik za studente.

Na skupu na kojem je službeno predstavljen školski mural, rektor Forbes High David Harris se zahvalio ženi na dolasku u Forbes High kao dio inicijative te se zahvalio svakome tko je bio uključen u kreiranju murala.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)