Gdje je borovnica? Novo izvješće otkriva istinu

borovnicaMale. Plave. Velika snaga.
Ne, ne govorimo o viagri, mislimo na borovnice. Kao kralj na listi „super hrane“, borovnice namirnica puna inhibitora kancerogenih stanica i anti upalnih agenata. Dodatno, nedavno istraživanje je otkrilo kako je ovo malo voće efikasno u smanjenju oštećenja mozga kod posljedica moždanog udara, sprječava replikaciju stanica hepatitis C virusa, smanjuje kolesterol, ublažava simptome depresije te pojačava pamćenje kod starijih osoba – vrsta proizvoda koja se može pretvoriti u marketinško zlato za većinu proizvođača hrane.

Ipak, nagrađivan istražni novinar Mike Adams je objavio izvješće u FoodInvestigations.com otkrivajući varljivu praksu označavanja koju provode General Mills, Kellogg's, Betty Crocker, i  Target brand foods u vezi njihovih proizvoda sa borovnicama. Što je otkrio? Većina sadrži malo ili čak uopće ne sadrži borovnice.

Kako je to moguće? Ako ti plavo obojani komadići koji plutaju u našim pahuljicama te proviruju iz muffina nisu borovnice, što su onda? Prema Adamu, puno puta ono što Američki potrošači doživljavaju kao borovnice su u stvari kombinacije umjetnih boja dobivenih iz petrokemikalija (najučestalije crvena #40 i plava #1 ili #2), hidrogenizirano ulje i šećer – namirnice koje se učestalije povezuju sa uzrokovanjem karcinoma nego li što ga sprječavaju. Nekoliko primjera naglašenih u izvješću:


Blueberry Bagels – Target
Napravljeno od „komadića borovnica“ koji se u cijelosti sastoje od šećera, kukuruznih pahuljica, modificiranog škroba, djelomično hidrogeniziranog biljnog ulja, umjetnih aroma, celulozne gume, soli i umjetnih boja (plava #2, crvena#40, zelena#3 i plava#1).


Total Blueberry Pomegranate Cereal - General Mills (borovnica-šipak pahuljice)
U stvarnosti ne sadrži borovnice ili šipak (još jedna namirnica kojoj se pridaje puno pažnje zbog svojih antioksidativnih svojstava). Umjesto toga sadrži: crvena#40, plava#2, sucralose, šećer, kukuruzni sirup te sirup od smeđeg šećera.


Frosted Mini Wheats Blueberry Muffin - Kellogg's
Na pakiranju se navode svježe borovnice – „chrunchlet“ borovnice na etiketi. Što je to crunchlet? Očigledno, to je mješavina šećera, sojinog ulja, crvene#40 i plave#2.Special K Blueberry Fruit Crisps - Kellogg's
Prema website, napravljeno je od „pravog voća te posut sa glazurom od vanilije. U ovom slučaju, „pravo voće“ se sastoji od praha jabuke, djelomično hidrogeniziranog sojinog ulja, fruktoze, šećera, umjetnih boja crvene #40 i plave#1 te malenom količinom pirea od borovnice.


Blueberry Muffin Mix - Betty Crocker
Borovnice su navedene u imenu i na pakiranju ali je istina u sitno tiskanoj napomeni: Ne sadrži prave borovnice. Proizvodi koji se maskiraju kao bobičasto voće u mješavini su u stvari kombinacija dekstroze, kukuruznog brašna, djelomično hidrogeniziranog sojinog ulja, šećera, limunske kiseline, umjetne boje, plava #1, crvena#40.

Zbog čega je to uobičajena praksa u industriji hrane? Borovnice su skupe – dodaci hrani nisu. Kao dodatak u zagovaranju bojkota General Mills, Natural News traži od kupaca da stupe u kontakt sa kompanijom i kažu svoje mišljenje o varljivim etiketama na brojnim njihovim proizvodima. I ako vam lažne borovnice idu na živce, ali ne znate kako bi se izrazili u vezi s tim, ima čak i napisani protest na Natural News website, sprema da ga se kopira, šalje emailom proizvođaču lažnjaka kojeg odabere.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)