Mlijeko čička ne pomaže kod hepatitisa C

silymarinMlijeko čička (Silymarin), popularno biljno liječenje koje se koristi kao dopuna u liječenju hepatitisa C može vrlo malo pružiti osobama sa hepatitisom C.

Nova studija pokazuje kako mlijeko čička nije pružilo značajniju dobrobit kod osoba sa kroničnom hepatitis C infekcijom čak i kada su primili doze znatno veće od normalnih.

Kronična hepatitis C infekcija (HCV) utječe na približno 3% populacije i može dovesti do ciroze, zatajenja jetara i karcinoma jetara.

Standardno liječenje se sastoji od lijekova na bazi interferona.

Ali, puno osoba nema odgovor na ovo liječenje ili ga ne može primiti zbog ostalih zdravstvenih problema te traže alternativne ili biljne pripravke.

Istraživači kažu kako mlijeko čička uobičajeno koriste osobe sa jetrenim oboljenjem. U stvari, trećina osoba sa hepatitisom C je izjavila kako su koristili biljnepripravke za liječenje oboljenja.

Cvjetajuće biljke su srodne sa tratinčicama i ragweed skupinom biljaka (Ambrosia artemisiifolia). Za glavni sastojak u mlijeku čička, silymarin se smatra da ima anti-upalna svojstva koja mogu pomoći osobama sa jetrenim oboljenjima.

Sve do sada studije koje su proučavale učinkovitost mlijeka čička kod liječenja raznih jetrenih oboljenja su davala različite rezultate.

U ovoj studiji istraživači su istraživali učinke mlijeka čička kod liječenja 154 osoba sa kroničnim hepatitisom C koje nisu imale odgovor na interferonsku terapiju.

Osobe su bile podijeljene u tri grupe i primile ili 420 ili 700 miligrama mlijeka čička ili placebo tri puta dnevno kroz 24 tjedna.

Rezultati su pokazali kako biljno liječenje nije značajnije promijenilo ili poboljšalo jetrenu funkciju u bilo kojoj dozi na osnovi mjerenja enzima koji odražava jetrenu funkciju (serumska alalnin aminotransferaza ili ALT).

Na kraju studije samo su dvije osobe u svakoj grupi imale značajno poboljšani nivo jetrenih enzima.

Dodatno, istraživači nisu otkrili nikakva poboljšanja prilikom mjerenja fizičkog ili mentalnog kvaliteta života ili depresije kod korisnika mlijeka čička.

„Silymarin nije pokazao veću korist od placeba za pacijente sa kroničnom HCV infekcijom koja je otporna na liječenje,“ napisao je za Journal of the American Medical Association dr. Michael W. Fried sa golegama sa University of North Carolina.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)