CDC - dopune uputa za hepatitis B

HBVAmerički centar za prevenciju i kontrolu oboljenja CDC je objavio nove upute o sigurnoj kliničkoj praksi za pružatelje zdravstvenih usluga i studente koji su inficirani sa hepatitisom B

Izvješće dopunjuje CDC preporuke iz 1991 godine za sprječavanje prijenosa krvno prenosivih virusa od inficiranih pružatelja zdravstvenih usluga na pacijente za vrijeme izlaganja invazivnim procedurama.

Za većinu HBV kronično inficiranih pružatelja usluga i studenta koji udovoljavaju trenutnom standardu za kontrolu infekcije, sam status HBV infekcije ne zahtijeva nikakvo ograničavanje prakse ili superviziju, izjavio je CDC. Ažurirane upute naglašavaju kriterij za sigurnu kliničku praksu kod HBV inficiranih pružatelja usluga i studenata koje se mogu upotrebljavati od strane odgovarajućih radnih nadležnih tijela u cilju razvoja vlastitih institucionalnih strategija ili od strane institucionalnih timova stručnjaka koji prate pružatelje usluga koji provode invazivne procedure.

Puno intervencija uključujući stavljanje dvostrukih rukavica za vrijeme invazivnih kirurških procedura je skoro potpuno eliminiralo mali rizik od prijenosa HBV (kao i od hepatitis C virusa – HCV).

Preporuke uključuju slijedeće:

  • Svi pružatelji zdravstvenih usluga i studenti bi trebali primiti cjepivo za hepatitis B.
  • Serološko testiranje prije cijepljenja nije indicirano za cijepljenje većine osoba osim za one pružatelje usluga i studente kod kojih postoji povećani rizik od HBV infekcije kao što su osobe rođene od majci iz endemskih zemalja i seksualno aktivni muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima.
  • Pružatelji usluga koji obavljaju zahvate na otvorenim ranama bi također trebali proći testiranje na kronični HBV prije cijepljenja. Nakon izlaganje pacijenta krvi HBV inficiranog pružatelja zdravstvene usluge u obliku bilo kakve procedure trebalo bi provesti profilaksu i testiranje pacijenta u obliku sličnom obrnutoj situaciji (npr. profilaksa za pružatelje usluga izloženih krvi HBV inficiranih pacijenata)

Broj akutnih HBV infekcija među pružateljima usluga u SAD se smanjila za približno 10,000 u 1983 godini na približno 100 u 2009 godini prvenstveno zbog hepatitis B cjepiva.

Od 1987 godine u SAD nije zabilježen prijenos HBV od strane stomatologa na pacijenta a nikada do sada nije zabilježen prijenos od stomatološkog ili medicinskog studenta na pacijenta.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)