Bristol-Myers Squibb je obustavio razvoj lijeka za hepatitis C

HCVBristol-Myers Squibb je obustavio studiju u srednjem stadiju razvoja eksperimentalnog lijeka za hepatitis C, BMS-094 zbog ozbiljnih sigurnosnih problema. To predstavlja veliki neuspjeh za istraživački razvoj kompanije što će vjerojatno imati utjecaj na to kako Wall Street gleda na razvoj ostalih oralnih terapija protiv ovog virusnog oboljenja.

BMS-094 pripada visoko traženoj i jakoj skupini lijekova za hepatitis C poznatoj kao inhibitori nukleotidne polimeraze ili skraćeno „nucs“. Ako je Bristol prisiljen trajno prekinuti BMS-094, konkurencija sa svojim „nucs“ lijekovima u razvoju (Gilead Sciences, Idenix Pharmaceuticals, i Vertex Pharmaceuticals) imaju koristi sve dok je toksičnost koja je isključila BMS-094 specifična za taj lijek a ne za tu klasu lijekova.

Za Bristol je neuspjeh BMS-094 čak i bolniji zbog toga što je lijek bio jedini razlog 2.5 milijarde dolara vrijedne akvizicije kompanije Inhibitex.

Prema ISI Group analitičaru Mark Schoenebaumu, vjeruje se kako je sigurnosni problem koji je prisilio Bristol da odustane od II faze BMS-094 zatajenje srca. Bristol nije siguran kako je BMS-094 uzrok zatajenja srca ali je kompanija „vrlo zabrinuta“ te poduzima izvanredne mjere u procjeni svih pacijenta liječenih sa ovim lijekom u vezi potencijalnih problema sa srcem, izjavio je Schoenebaum u email-u klijentima.

„Naša je preporuka investitorima da pretpostave kako je Bristol odustao od razvoja lijeka“

Neuspjeh BMS-094 zbog toksičnosti ne predstavlja neophodno iznenađenje. Nathan Sadeghi-Nejad, suradnik TheStreet je prvi izrazio zabrinutost u vezi BMS-094 u kolumni prošlog svibnja nakon povratka sa Europskog sastanka u vezi jetrenog oboljenja gdje je taj lijek bio upadljivo odsutan.

„Pretpostavio sam da nešto nije u redu sa BMS-ovim INX-189 koji je preimenovan u BMS-094,“ napisao je Sadeghi u dalekovidnoj kolumni prošlog svibnja. „Crvene zastavice upozorenja se pojavljuju svugdje. Ako sam u pravu u tome da je BMS u nevolji, onda će se Gilead-ova prednost u utrci razvoja oralnih terapija za hepatitis C povećati a Idenix-ovi lijekovi za hepatitis C postati još atraktivniji“.

Gileadov GS-7977 je najnapredniji lijek u kliničkom razvoju sa višestrukim III fazama koje se trenutno provode. Idenix prebacuje svoj lijek IDX-184 u II fazu kombinirane studije. Vertex je također objavio podatke iz prve studije u ranom razvoju za svoj lijek ALS-2200 koji je pokazao snagu lijeka koja se može uspoređivati sa GS-7977.

„Ovo je značajno pozitivno za Gilead koji je vidio kako je ono što se prethodno smatralo najznačajnijom konkurentom za hepatitis C efikasno izbačeno iz utrke,“ napisao je Brian Skorney, analitičar iz Brean Murray Carret u istraživačkoj bilješci. „Očekujemo povećani fokus na Vertex i Idenix zbog toga što su oni jedine kompanije sa lijekovima u kliničkom razvoju koji se mogu smatrati konkurencijom za GS-7977. Ali povećana nestašica kvalitetnih rezultata kao rezultat Bristolovog neuspjeha bi trebala biti pažljivo procijenjena u odnosu na povećani rizik. Nukleoz(t)idi analozi za hepatitis C imaju sigurnosne probleme u srednjim stadijima studija u armirajućem omjeru.“




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)