Liječenje hepatitisa C može omesti rast kod djece

HCVNova studija otkriva kako djeca sa hepatitisom C koja su liječena sa peginterferonom alfa mogu imati nuspojave od terapije vezane uz rast.

Istraživači su otkrili da iako je promjena težine reverzibilna, kod puno djece visina za tu dob može biti manja čak i nakon završetka tretmana za hepatitis C (HCV).

Ova studija je objavljena u izdanju u kolovozu 2012 godine broja Hepatology.

„Iako je HCV kod djece uobičajeno blag, neki slučajevi imaju progresiju do ciroze i raka jetara,“ izjavio je u žurnalu Dr. Maureen Jonas, direktor Center for Childhood Liver Disease i medicinski direktor programa za transplantaciju jetara pri Boston Children's Hospital.

„Liječenje HCV sa peginterferonom i ribavirinom je odobreno za djecu i nudi najviše dobrobiti dok je bolest u blagom obliku. Ipak, postoji zabrinutost o potencijalnim nuspojavama terapije peginterferonom kod djece što predstavlja fokus naše trenutne studije,“ objasnio je Jonas.

Istraživači su pratili 107 djece (prosječna starost 11 godina) sa kroničnim hepatitisom C koji su sudjelovali u studiji o sigurnosti hepatitis C tretmana tijekom dodatne dvije godine. Od te djece, 55% su bili dječaci a 82% su bili bijelci. Na početku tretmana sva djeca su bila normalne visine, težine i indeksa tjelesne mase (body mass index - BMI), mjerenja koje uzima u obzir i težinu i visinu.

Djeca su bila podijeljena u tri grupe na osnovi toga koliko dugo su bila liječena sa peginterferonom: 24, 48 ili 72 tjedna. Studija je pokrila da dok su bili na terapiji, kod neke djece je došlo do smanjenja visine, težine i indeksa tjelesne mase u usporedbi sa standardnim rezultatima. Štoviše, 33% djece na terapiji tijekom 48 tjedana je pokazalo čak i veće smanjenje u bodovima u odnosu visina za težinu.

Djeca koja su bila liječena sa peginterferonom kroz 48 ili 72 tjedna su imala manji prosječni rezultat u odnosu na visinu u točki praćenja od 2 godine nego li na početku liječenja. Rezultat „visina za dob“ se nije brzo povratio kao što su težina i indeks tjelesne mase. Ipak, dječja dijeta i nivo fizičke aktivnosti se nije promijenio tijekom studije.

„Potrebna su dodatna istraživanja uzoraka rasta kako bi se odredile dugoročne posljedice te na osnovi njih odredio optimalan tretman za djecu sa kroničnim HCV,“ zaključio je Jonas.

Iako je studija otkrila povezanost tretmana peginterferonom i promjena kod uzoraka rasta djece, nije pokazala povezanost uzroka u učinaka.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)