Manjak sna može oslabiti učinkovitost cjepiva za hepatitis B

HBVNedavna studija sugerira kako manjak sna može ograničiti učinkovitost cjepiva.
Studija je pokazala kako su odrasle osobe koje su primile hepatitis B cjepivo bile manje adekvatno zaštićene od oboljenja ako su imale manje od šest sati sna tijekom noći u usporedbi sa onim osobama koje su spavale više od šest sati.

Istraživači su zaključili kako manjak sna može imati sveukupni štetan učinak na imunološki sistem što utječe na odgovor na cjepivo.

„Postoji još puno posla koji treba uraditi na ovom području a s vremenom liječnici i ostali zdravstveni djelatnici koji daju cjepivo možda budu trebali razmisliti o postavljanju pitanja pacijentima o njihovim navikama spavanja zbog toga što manjak sna može značajno utjecati na djelovanje cjepiva“, izjavio j Aric Prather, psiholog sa University of California.

Prethodno istraživanje je dokazalo kako manjak sna može učiniti ljude podložnijim određenim infekcijama ali ostaje nejasno kako san utječe na imunološki odgovor za koji je poznato da pomaže tijelu u zaštiti protiv infekcija.

Pokazalo se kako su sudionici u pokusu koji su spavali manje od šest sati tijekom noći imali u prosjeku 11.5 puta manji nivo antitijela, dovoljno nizak nivo da ih učini podložnijim infekcijama.

Ova otkrića bi trebala pomoći u podizanju svjesnosti kod javno zdravstvene zajednice o jasnoj povezanosti između sna i zdravlja,“ izjavio je Prather.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)