Kod trenutnih i bivših pušača postoji rizik od povratka hepatitisa nakon transplantacije jetara

pusenjePrema novom istraživanju koje je objavljeno u žurnalu Liver Transplantation, primatelji transplantacije koji su pušači ili su ranije bili pušači imaju rizik od reinfekcije virusnog hepatitisa nakon transplantacije jetara. Otkrića sugeriraju kako duhan u cigaretama može nepovoljno utjecati na odgovor imunološkog sistema kod pacijenata kod kojih je izvršena transplantacija zbog virusnog hepatitisa.

Prema Američkom Centru za Kontrolu i Prevenciju Oboljenja (CDC), upotreba duhana uzrokuje godišnje više od pet miliona smrtnih slučajeva sa procjenama koje sugeriraju kako bi se godišnja stopa smrtnosti mogla popeti na više od 8 miliona do 2030 godine. Prethodna istraživanja izvješćuju kako je skoro 34% osoba kojima je transplantirana jetra aktivni ili bivši pušači. Štoviše, medicinski dokazi su pokazali kako pušenje u kratkom periodu povećava žučne i krvožilne komplikacije te dugoročno povećava rizik od kardiovaskularnog mortaliteta te mortaliteta povezanog sa sepsom kod osoba koje su primile jetra.

„Raspoloživi organi za transplantaciju su deficitarni a kod jetara je posebno slaba opskrba,“ objasnio je Dr. Mamatha Bhat sa McGill University iz Kanade. „Centri za transplantaciju trebaju preuzeti aktivnu ulogu u identificiraju i minimiziranju rizika uspjeha transplantacije jetara.“ U ovoj studiji istraživači su procijenili utjecaj pušenja na učestalost komplikacija kao što su ponovno pojavljivanje virusnog hepatitisa nakon transplantacije jetara.

Analiza demografskih karakteristika i komplikacije nakon transplantacije je bila provedena pa podacima primarno od primatelja transplantiranih jetara tijekom perioda od 14 godina. Upotrebom podataka sa McGill University Health Centre (MUHC) transplantacijske baze podataka, tim je identificirao 444 pacijenata koji su primili transplantaciju jetara u periodu od 1990 i 2004 godine od kojih je 63 imalo ponovljenu transplantaciju. Srednja starosna dob transplantiranih osoba je bila 55 godina a 66% su bili muškarci sa srednjim indeksom tjelesne mase (BMI) od 27.

Rezultati pokazuju kako je 23% primatelja bilo aktivni ili bivši pušači a 78% je bilo nepušača. Od pušača, 78% je bilo muškaraca a 88% su bili bijelci. Uzrok jetrenog oboljenja je u većini slučajeva bio povezan sa alkoholom kod 29% pušača ili bivših pušača u usporedbi sa 16% nepušača. Istraživači su procijenili kako je srednje vrijeme preživljavanja kod pušača nakon transplantacije bilo samo malo iznad 13 godina.

Daljnja analiza pokazuje kako je ponovno pojavljivanje virusnog hepatitisa desilo u periodu manjem od godine dana kod pušača te približno pet godina kod nepušača. Tim je otkrio kako je preživljavanje pacijenata, vrijeme do pojavljivanja bilijarne komplikacije, prvo odbacivanje i depresija nakon transplantacije nije povezano sa pušačkim statusom. Ipak, vrijeme koje je bilo potrebno da se virusni hepatitis ponovno pojavi je bilo jako povezano sa pušenjem.

„Naša otkrića sugeriraju kako ponovno pojavljivanje virusnog hepatitisa može biti učestalije među primateljima transplantirane jetre koji su aktivni ili bivši pušači,“ zaključio je Dr. Bhat. „Ohrabrivanje prestanka pušenja prije transplantacije može biti od koristi kod poboljšavana rezultata kod pacijenata nakon transplantacije.“ Autori napominju kako njihova otkrića ne sugeriraju ili poriču transplantaciju jetara ali bi specijalisti za transplantaciju trebali biti pažljiviji u praćenju komplikacija kod onih kandidata koji nastavljaju pušenje. Također su pozvali na potvrđivanje njihovih rezultata u većoj studiji koja bi istražila učinak pušenja i ostalih potencijalnih promjenjivih rizika.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)