Ministarstvo zdravstva Filipina je zabranilo javna bdijenja za tijela koja imaju infektivna oboljenja

bdijenjeManila, Filipini – Ministarstvo zdravstva je modificiralo pravila i regulaciju uklanjanja umrlih, zabranjujući otvoreni pogled na ostatke kada je smrt prouzročena bjesnoćom te hepatitisom B i C među ostalim infektivnim oboljenjima.

U administrativnoj zapovjedi izdanoj ranije ovog mjeseca, DoH je striktno naredilo kako ostaci osoba inficiranih sa tim „opasnim zaraznim oboljenjima“ moraju biti stavljeni u izdržljive vreće za mrtvace ili hermetički zatvorene kontejnere u trenutku smrti sa naljepnicom o biološkoj opasnosti.

„Taj kontejner neće biti otvoren za pogled ili bilo kakvu drugu svrhu prije pogreba ili kremiranja,“ navedeno je u izmijenjenim dopunama izdanim od strane zdravstvene agencije.

DoH je uključilo pet novih dopuna koje deklariraju visoko zarazna oboljenja: Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), Hepatitis B i C, bjesnoća, invazivne infekcije streptokokama grupe A, spongiformnom encefalopatijom – što uključuje kravlje ludilo i Creutzfeldt-Jakob oboljenje.

Meningokokcemija, HIV-AIDS, virusna hemorargijska groznica, žuta groznica su već prethodno deklarirane kao opasne i zarazne od strane agencije.

Povodom novih dopuna, zdravstvena agencija je također autorizirala sve regionalne zdravstvene direktore da prate i implementiraju sanitarna pravila u grobljima, uključujući direktive protiv boravaka unutar ureda poslovnih prostora groblja.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)