Medicinski centar Mount Sinai je pokrenuo inicijativu za iskorjenjivanje stigme vezane uz hepatitis C i potiče sve osobe da se testiraju

hcvMount Sinai Medical Center se upustio u novu misiju educiranja javnosti o hepatitisu C i apelira na Amerikance da se testiraju na „tihog ubojicu“. Dok dva miliona osoba u SAD boluje od hepatitisa C, dodatnih dva miliona je nedijagnosticirano stavljajući ih u rizik od štetnih dugoročnih posljedica.  Preko važnog video programa, dr. Douglas Dieterich, profesor medicine u odjelu za jetrena oboljenja i bivši hepatitis C pacijent iz Mount Sinai Medical Center, urgira na ljude da vode računa o svom zdravlju tako što se testiraju na virus čak i ako nemaju simptoma.


Znate li?

  • Nisu svi pacijenti intravenski ovisnici o narkoticima ili povremeni korisnici kokaina. Ostali načini za stjecanje virusa uključuju: piersing, tetoviranje, manikiranje, pedikiranje ili čak bavljenje sportom kao što je boks ili ragbi.
  • Virus se može razvijati u tišini, bez ikakvih simptoma ili povišenih rezultata jetrenih testova kroz 30-40 godina.
  • Hepatitis C se širi preko kontakta krvi sa zaraženom krvlju
  • Ako ostane neotkriven, virus može dovesti do stvaranja ožiljaka na jetri tj. stanja poznatog kao ciroza te eventualno prouzročiti zatajenje jetre ili ostale komplikacije uključujući rak jetre.
  • Približno četiri puta više judi će 2020 godine umrijeti od hepatitisa C nego li 2010 godine.

„Puno osoba širom svijeta, vjerojatno većina njih ga je dobila zbog pogreške u sistemu zdravstvene zaštite. Oni su se inficirali preko inficiranih igala prilikom cijepljenja ili ostalih medicinskih uređaja,“ izjavio je dr. Dieterich.

Osim što želi rabiti stigmu vezanu uz hepatitis C, dr. Dieterich želi da pacijenti razumiju kao pozitivan test na virus nije smrtna kazna ako se virus rano otkrije. Dr. Dieterich je sam bio zaražen virusom 1977 godine dok je pohađao medicinsku školu. On se slučajno uboo sa iglom inficiranom hepatitisom C te je obolio od rijetke ali akutne reakcije. Frustriran sa svojom dijagnozom i pomanjkanjem opcija liječenja, dr. Dieterich je posvetio svoju karijeru studiranju hepatitisa C i otkrivanju efikasnijih mogućnosti liječenja za dijagnosticirane osobe. On je bio izliječen 1998 godine nakon 18-mjesečnog režima dnevnih injekcija interferona te ribavirina – antivirusni lijek koji nije bio raspoloživ kada mu je hepatitis tek bio dijagnosticiran. Iako je on imao sreće, znao je da mu predstoji još puno posla.

Zahvaljujući i djelom predanosti dr. Dietericha za bolje razumijevanje i liječenje virusa, došli smo puno bliže izlječenju ovog oboljenja. Danas pacijenti imaju pristup novim inhibitorima proteaze odobrenim od strane FDA koji podižu omjer izlječenja do 80%.

„Ako vas možemo liječiti, skoro uvijek vas možemo izliječiti. Zbog toga se idite testirati prije nego što postane prekasno,“ izjavio je dr. Dieterich.



Izvor




Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)