Nano čestice koje se koriste kao aditivi u dizelskim gorivima mogu putovati od pluća do jetara uzrokujući oštećenje

nanočestice u dizelskom gorivuNedavno provedene studije pri Marshall University su pokazale kako nanočestice cerij oksida – uobičajenog aditiva koji se upotrebljava za povećanje efikasnosti automobilskih motora – mogu putovati od pluća do jetara a taj je proces povezan sa oštećenjem jetara.

Podaci u studiji koju su proveli Dr. Eric R. Blough sa kolegama pri Marshall's Center for Diagnostic Nanosystems ukazuju kako u zavisnosti o dozi, došlo do povećanja koncentracije cerija u jetri kod životinja koje su bile izložene nano česticama a koje su za usporedbu velike kao 1/40000 veličine ljudske kose. Ovo povećanje cerija je bilo povezano sa povećanjem jetrenih enzima u krvi i histološkim dokazima konzistentnim sa oštećenjem jetre. Istraživanje je bilo objavljeno u International Journal of Nanomedicine.

Cerij oksid je u širokoj upotrebi kao sredstvo za poliranje ogledala, TV ekrana i optičkih leća. Nano čestice cerij oksida se koriste u automobilskoj industriji za povećanje efikasnosti goriva i smanjenje emisija određenih plinova. Neke studije su otkrile kako nano čestice cerij oksida mogu biti u mogućnosti da djeluju kao anti oksidant, dovodeći istraživače do zaključka kako bi ove čestice mogle biti korisne za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, neuro-degenerativnih oboljenja i oštećenja tkiva uzrokovanih zračenjem.

Blough, direktor centra i izvanredni profesor pri odjelu za biološka istraživanja na univerzitetu je izjavio, „zbog sve veće upotrebe nano materijala u industriji te u proizvodima koje kupujemo, postaje sve više važno da razumijemo ako ove supstance mogu biti štetne. Prema našim saznanjima, ovo je prvo izvješće koje procjenjuje da li inhalacija cerij oksida ima toksične učinke na jetru.“

Dr. Siva K. Nalabotu, vodeći autor studije je izjavio, „potencijalni efekti nano materijala na okoliš i staničnu funkciju nije do sada dobro objašnjeno. Zanimanje za nano toksičnost je u rapidnom porastu.“

„Naše studije pokazuju kako su nano čestice cerij oksida sposobne ući u jetru iz pluća preko cirkulacije, gdje pokazuju svojstva toksičnosti na jetru u zavisnosti od doze. Naš idući korak je određivanje mehanizama toksičnosti.“LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)