Lijek za karcinom jetre nije dobio preporuku od NHS

NexavarNICE nije bio u mogućnosti dati preporuku za sorefenib (Nexavar, Bayer) za liječenje uznapredovanog hepatocelularnog karcinoma (HCC) zbog toga što njegova cijena ne može biti opravdana marginalnom koristi.

HCC je karcinom koji nastaje u jetri, a ne kao rezultat tumora koji se širi u jetru iz ostalih dijelova tijela. Jedini potencijalno učinkovit tretman za HCC je operacija ali samo mali dio pacijenata zadovoljava uvjete za nju. Uobičajeno trajanje života kod ovih pacijenata je manje od 24 mjeseca. Dokaz iz pokusa pregledan od strane NICE nezavisnog savjetodavnog odbora je pokazao kako sorafenib povećava preživljavanje u prosjeku za daljnjih 2.8 mjeseci ali je cijena 27 000 funti po pacijentu. Polovica od pacijenata koji su imali neku korist su primili manje od ove količine dodatnog života.

U konačnim uputama objavljenim 26. Svibnja 2010 NICE nije preporučio sorafenib za liječenje uznapredovanog HCC kod pacijenata kod kojih operacija ili terapije u dijelu iz kojeg je nastao karcinom nije uspjela ili nije pogodna.

Andrew Dillon, izvršni ravnatelj agencije NICE je izjavio: „Mi smo razočarani nemogućnošću davanja preporuke za upotrebu sorafeniba, ali nakon pažljivog razmatranja svih dokaza uključujući predloženu „shemu pristupa pacijentu“ u kojoj je proizvođač ponudio da pruži svaku četvrtu kutiju besplatno, sorafenib ne daje dovoljnu dobrobit pacijentima koju bi opravdala visoka cijena.

Mi smo promijenili naš pristup ocjenjivanju visoke cijene tretmana koji može potencijalno produžiti život smrtno bolesnim pacijentima. To znači da će više njih sada dobiti preporuku. Mi imamo isti stav u vezi sorafeniba ali je cijena jednostavno prevelika za opravdavanje novca NHS koji se može potrošiti na vrijednije stvari, učinkovitiji tretman za karcinom.“


*NHS - National Health Service

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)