Preispitivanje praktičnih metoda za kontrolu boli kod pacijenata sa cirozom

acetoaminofenU svibanjskom izdanju Mayo Clinic Proceedings stručnjaci preispituju trenutne prakse kontrole boli kod ciroznih pacijenata. Stučnjaci su pregledali svu trenutno raspoloživu literaturu na PubMed i MEDLINE bez ogrančenja u pretraživanju kako bi preporučili jedinstveni praktični vodič u pristupu analgeziji kod pacijenata sa cirozom.

Ciroza predstavlja značajan javnozdravstveni problem, uzrokujući približno 770 000 smrtnih slučajeva godišnje i prema studijama autopsije, utječući na 4.5-9.5% svjetske populacije. „Kontrola boli kod pacijenata sa cirozom je težak klinički izazov za liječnike, a nekoliko potencijalnih studija je ponudilo pristup zasnovan na dokazima,“ izjavila je dr. Kymberly Watt iz odjela za gastroenterlogiju i hepatologiju pri Mayo klinici.

Ne postoje upute zasnovane na dokazima upotrebe analgetika kod pacijenata sa jetrenim oboljenjem i cirozom, izjavila je dr. Watt. Iz njenih saznanja iz trenutno raspoložive literature, njena preporuka za dugotrajnu upotrebu acetaminofena kod pacijenata sa cirozom (koji ne konzumiraju aktivno alkohol), je smanjenje doziranja na 2 do 3 grama dnevno. Za kratkoročnu upotrebu ili jednokratno doziranje, pacijenti ne bi smjeli prekoračiti sveukupno 4 grama dnevno, ali prijedlog novih uputa od strane FDA (koje još treba finalizirati) mogu preporučiti  maksimalnu dnevnu dozu od 2.6 grama za sve osobe.

Dodatno, članak navodi kako se NSAID- nonsteroidal anti-inflammatory drugs (ne steroidni anti-upalni lijekovi) i opioidi mogu koristiti kod pacijenata sa kroničnim oboljenjem jetre bez ciroze. „NSAID lijekove bi trebali izbjegavati kod osoba sa kompenziranom i dekompenziranom cirozom prvenstveno zbog rizika od akutnog zatajenja bubrega zbog inhibicije prostaglandina,“ izjavila je dr. Watt.

Kada je to primjereno, antikonvulzanti (sredstva protiv grčeva) i antidepresivi su opcije vrijedne istraživanja kod kontroliranja kronične neuropatske boli kod pacijenata sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem. Poželjno je pomno praćenje toksičnosti, ozbiljnih nuspojava i komplikacija,“ nadodala je dr. Watt.

„Kod pacijenata sa zadnjim stadijem jetrenog oboljenja, ozbiljne nuspojave uzrokovane analgeticima su česte, potencijalno fatalne i često se mogu izbjeći. Ovaj pregled naglašava mnjak prospektivnih studija koje bi procijenile sigurnost različitih analgetika kod pacijenata sa hepatičnom disfunkcijom,“ izjavila je dr. Watt.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)