Hepatitis C bilten: pripazite na Eltrombopag!

eltrombopagIako eltrombopag može pomoći nekim osobama da dovrše hepatitis C terapiju te pobijede virus, pogledajte zbog čega FDA upozorava liječnike kako ovaj lijek za pojačavanje trombocita predstavlja rizik za osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem.
Pratiti zadnje dopune vijesti na lijekovima koji su vam propisani (ili koji su vam mogli biti propisani) je glomazan i često frustrirajući zadatak. Ovo posebno vrijedi za osobe sa kroničnim hepatitisom C zbog toga što se čini kako se nove vijesti pojavljuju svaki dan. Zadnji izvještaj od U.S. Food and Drug Administration (FDA) je donio vijest koja ima visoki prioritet za osobe sa kroničnim hepatitisom C. U suradnji sa FDA, GlaxoSmithKline je otkrio informacije o eltrombopagu (Promacta), specifične za pojedince sa jetrenim oboljenjem.


Što je Eltrombopag?


Kako bi se pomoglo osobama koje imaju problem za zgrušavanjem krvi, eltrombopag je lijek koji pojačava proizvodnju trombocita. Ostali lijekovi koji mogu vratiti normalnu funkciju trombocita su infuzije ili injekcije dok eltrombopag ima prednost što je tableta koja se uzima jednom dnevno.

Nepravilnog oblika, bezbojne stanice koje su prisutne u krvi, trombociti imaju ljepljivu površinu koja pomaže u stvaranju ugrušaka i zaustavljanju krvarenja. Ovo je neophodna funkcija zbog toga što ljudsko tijelo ne može podnijeti veliki gubitak krvi. Zbog toga osobe koje imaju nizak nivo trombocita u krvi imaju značajan rizik od opasnog krvarenja. Postoji nekoliko uvjeta koji mogu dovesti do niskog broja trombocita. Zbog toga što je jedan od najozbiljnijih nuspojava ribavirina, nizak broj trombocita je najvažniji razlog za prekid kombinirane terapije ta hepatitis C (pegilirani interferon i ribavirin).

Upotreba eltrombopaga za hepatitis C

Nakon studije provedene 2007. godine od strane istraživača iz Duke University Medical Center, eltrombopag je bio lijek preferiran od strane hepatologa za određene osobe sa hepatitisom C. Prema studiji koja je uključila Duke i ostale centre širom svijeta, otkriveno je kako eltrombopag podiže nivo trombocita kod većine pacijenata sa malim brojem trombocita i cirozom nastaloj zbog hepatitisa C.

Završetak pune propisane kombinirane terapije za hepatitis C, daje osobama sa ovim jetrenim oboljenjem najveću nadu za oporavak. Nažalost, puno ih mora prekinuti tretman zbog ozbiljnih nuspojava. Naglašavajući ulogu eltrombopaga u pojačavanju  trombocita, pacijenti sa malim brojem trombocita su se smatrali pogodnim za početak ili nastavak kombinirane terapije za hepatitis C, pružajući im bolju šansu za eliminiranje virusa.

Eltrombopag upozorenje

Usprkos tome što se čini kako je eltrombopag spasitelj za puno osoba koje pokušavaju završiti hepatitis C liječenje, nova sigurnosna otkrića pokazuju upravo suprotno. Na temelju ovog otkrića, FDA je počela obavještavati specijaliste na oprez u vezi eltrombopaga zbog povećanja vjerojatnosti venskog tromba kod osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem

Također poznati kao zgrušavanje krvi u veni, venski tromb lociran duboko u venama predstavlja veliki rizik za plućnu emboliju – potencijalno fatalni kraj. Iako studija pokazuj kako je ovaj trend bio mali, postojala je jasna tendencija formiranja venskog zgrušavanja krvi kod sudionika koji su uzeli eltrombopag u usporedbi sa onima koji su uzimali placebo. Dok GlaxoSmithKline radi sa regulatornim agencijama kako bi uvrstio više detaljnijih sigurnosnih informacija na eltrombopoag etiketi, eo što bi trebali znati:
  • Cilj eltrombopaga i trebao biti povećanje broja trombocita do nivoa koji smanjuje rizik od krvarenja – ne za vraćanje broja trombocita na normalan nivo
  • Trebalo bi primijeniti dodatne mjere opreza prilikom primjene eltrombopaga kod osoba sa hepatitisom C uključujući smanjenje doze i pomnog praćenja pacijenta.

Kod bilo kojeg tijeka terapije moraju se pažljivo odmjeriti potencijalni rizici i potencijalna dobit. Kada je riječ o borbi protiv hepatitisa C, ova analiza postaje kompliciranije, posebno kada je riječ o niskom broju trombocita za vrijeme antivirusne terapije. Vaš liječnik mora biti upoznat sa ovim novim upozorenjem od strane FDA. Ipak, mi smo sebi najbolji advokati, pa budite sigurni kako znate za potencijalni rizik upotrebe eltrombopaga za vrijeme terapije hepatitisa C.


Reference:

http://www.docguide.com/news/content.nsf/news/852576140048867C8525772100737C12, FDA Warns Against Eltrombopag Use in Patients With Chronic Liver Disease, Retrieved May 17, 2010, Doctor's Guide Publishing Limited, 2010.
http://www.drugs.com/mtm/eltrombopag.html, eltrombopag, Retrieved May 19, 2010, drugs.com, 2010.
http://www.fi.edu/learn/heart/blood/platelet.html, Platelets: Sticky Situations, Retrieved May 19, 2010, The Franklin Institute, 2010.
http://www.saudijgastro.com/article.asp?issn=1319-3767;year=2010;volume=16;issue=1;spage=51;epage=56;aulast=Danish, Considerations in the management of hepatitis C virus-related thrombocytopenia with eltrombopag, Fazal A Danish, et al, Retrieved May 17, 2010, The Saudi Journal of Gastroenterology, January 2010.
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071128172408.htm, Pill Boosts Platelets In Hepatitis C Patients, Retrieved May 17, 2010, ScienceDaily LLC, 2010.







LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)