Brzi test za hepatitis B dobio odobrenje za Europsku Uniju

uzimanje krviNovi brzi test za hepatitis B, razvijen od strane Strategic Translation Award iz Wellcome Trust koristi „dipstick“ tehnologiju kako bi dao točnu dijagnozu na licu mjesta u vremenu od 30 minuta a može se primjenjivati sa minimalnom obukom. Trenutne dijagnostičke metode zahtijevaju slanje uzoraka od pacijenata u laboratorije na analizu uz upotrebu skupe opreme, uz koju ponekad treba od nekoliko dana do nekoliko tjedana kako bi se dobili rezultati.

Profesor Baruch S. Blumberg, koje je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za otkriće hepatitis B virusa i izum HBV cjepiva je izjavio: „Odobrenje novog brzog HBV testa je pozitivna vijest za približno 400 miliona nosioca HBV širom svijeta. Studije su pokazale kako antivirusni tretman može značajno smanjiti rizik od smrti povezane sa HBV infekcijom, ali većina HBV nosioca i pacijenata u svijetu ostaje neidentificirana“

„Mogućnost identifikacije nositelja, pokretanje hitnog tretmana na odgovarajućim kandidatima i cijepljenje članova familije ima potencijal kontrole i širenja HBV infekcije.“

„HBV infekcija i oboljenja povezana sa njom su rješivi problemi. Ovaj brzi test razvijen od strane „Diagnostics for the Real World“ može predstavljati značajan doprinos rješenju.“


Dr Helen Lee iz „Diagnostics for the Real World“ koja je predvodila istraživanje testa je izjavila: „Naš test je jednostavan, brz, jeftin i može preživjeti vrlo tople uvjete kroz nekoliko mjeseci- koji su vitalni faktori kad radite siromašnim zemljama“.

Očekuje se kako će novi test imati ključni učinak u pomoći suzbijanja oboljenja. Brzi test znači da će liječnik biti u mogućnosti testirati trudnu majku i preduzeti korake u sprečavanju prenošenja virusa na nerođeno dijete. Mogućnost testiranja donatora prije davanja krvi će pomoći u smanjenju prijenosa preko inficirane transfuzije.

Ted Bianco, direktor Technology Transfer iz Welcome Trust je izjavio „ Mi smo izuzetno zadovoljni sa činjenicom kako je proizvod u mogućnosti zadovoljiti određene standarde tražene od EU regulatornih agencija. Ova novost označava značajnu prekretnicu na putu dobivanja pristupačnih dijagnostičkih alata za zemlje u razvoju“.

Grupacije je već ranije proizvela brzi test za klamidiju koji se trenutno prodaje u EU i ostalim zemljama širom svijeta. Ostali testovi su u razvijanju uključujući brzi test za detekciju HIV i gripe.

Charles Gore, predsjednik World Hepatitis Alliance je prokomentirao: „Drago mi je da je ovaj novi test odobren u EU. Brz, jeftin i snažan dijagnostički test je važna komponenta u borbi za prevenciju i kontrolu hepatitisa B. Ovo je bitka kojoj se tek sada po prvi put daje prioritet koji zaslužuje sa sveobuhvatnom rezolucijom o virusnom hepatitisu.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)