Liječenje hepatitisa C kod narkomana

HCVStigma koja okružuje ovisnost može obeshrabriti liječenje hepatitisa C kod narkomana ali dokazi ohrabruju takve osobe da se podvrgnu trostrukoj terapiji.

U različitim kulturama, mogućnost dobivanja kvalitetnog medicinskog tretmana nije jednaka. Na žalost za osobe sa kroničnim hepatitisom C, pristup najnovijim lijekovima može biti nepravedno uskraćen. Posjedovanje zdravstvenog osiguranja se smatra dobrim faktorom za liječenje a pretpostavka o malom riziku od relapsa može biti odlučujući faktor to će dobiti najnaprednije lijekove za hepatitis C. Osim što se smatraju populacijom kod koje je najrasprostranjenija ova virusna infekcija jetara, narkomani su često izuzeti od liječenja sa zadnjim odobrenim lijekovima za hepatitis C.

Klinički priznato kao onesposobljavajuće oboljenje, narkomanija se može pronaći u svakom socioekonomskom društvu, unutar svake etničke grupe i spola. Ovisnici uobičajeno imaju izuzetno jaku fiziološku i psihološku potrebu za upotrebu narkotika usprkos njihovom negativnom učinku. Potreba može biti jaka kao i ljudska potreba za vodom i hranom. Društvo stavlja stigmu na ovisnike zbog toga što puno njih još uvijek vjeruje kako je ovisnost nedostatak u karakteru ili slabost koja se ne može izliječiti. Usprkos tome što je to lječivo oboljenje, stigma o ovisnicima ostaje duboko ukorijenjena.

Stigma je odgovorna za puno instanci socijalne, pravne i medicinske diskriminacije. Diskriminacija šteti narkomanima zbog toga što ih isključuje iz pravila koja vrijede za „normalne“ osobe. Zbog toga osiguravajuće kuće lako prolaze sa odbijenicama za isplatu naknade lijekova ili većom naplatom nego li što je za liječenje ostalih oboljenja.

Kao što je objavljeno u rujnu 2007 godine u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, narkomanima koji su ovinici o intravenoznim narkoticima se često uskraćuje liječenje hepatitisa C zbog zabrinutosti o mogućem nepridržavanju terapije. Većina stručnjaka vjeruje da su ove zabrinutosti posljedica stigme ovisnosti o narkoticima te kako nije bazirana na stvarnim činjenicama. Kao što je otkriveno u studiji istraživača u San Francisku, većina narkomana koji su na metadonskoj terapiji mogu se pridržavati tretmana za hepatitis C.

Prema Hrvatskoj studiji koja je objavljena u prosincu 2011 godine u izdanju Hepatitis Monthly, virus hepatitisa C je jedan od glavnih infektivnih oboljenja među intravenoznim narkomanima ali se većina njih ne liječi. Nakon analize rezultata hepatitis C tretmana (koji se sastoji od pegiliranog interferona i ribavirina) na intravenoznim narkomanima tijekom sedam godina, istraživači su odredili kako se tretman za kronični hepatitis C kod ove populacije treba snažno stimulirati zbog toga što imaju pozitivne predskazatelje za postizanje uspjeha kao što su:
  • Mlađa životna dob
  • Kraće trajanje infekcije
  • Povoljan histološki stupanj oboljenja
  • Dobro pridržavanje tretmana
Dodatno, istraživači su otkrili kako ne postoji razlika u sigurnosnom profilu i profilu tolerancije hepatitis C tretmana kod intravenoznih narkomana u usporedbi sa pacijentima koji nemaju povijest zlouporabe narkotika.  

Sada kada postoje dva nova raspoloživa lijeka kao dodatak pegiliranom interferonu i ribavirinu (boceprevir i telaprevir), omjer uspjeha liječenja hepatitisa C je dramatično porastao sa prethodnih 50% na skoro 80%. Kao što je objavljeno u ožujku 2012 godine u izdanju Current Opinions in Psychiatry, istraživači su zaključili kako će noviji pristupi tretmanima za hepatitis C pomoći mnogim pacijentima da što ranije svladaju virus. Ipak, potrebne je promjena stavova i inovativni pristupi pacijentima koji imaju povijest upotrebe supstanci kako bi se taj znanstveni napredak približio osobama sa problemima ovisnosti.

Zbog toga što omogućava toliko puno osoba da uspješno eliminiraju virus, novi lijekovi koji se dodaju hepatitis C tretmanu imaju mogućnost da izmjene teret kroničnog hepatitisa C. Zbog toga što narkomani čini veliki udio kod hepatitis C infekcije, neophodan je novi protokol za ovu populaciju. Ipak, narkomani, zdravstveni djelatnici i društvo općenito moraju prepoznati kako upotreba narkotika ne bi trebala predstavljati prepreku za dobivanje tretmana. Čineći čak očiglednijim dramatično povećanje učinkovitosti tretmana, negativna stigma ostaje jedna od najvećih prepreka kod liječenja narkomana sa hepatitisom C.Autor: Nicole Cutler

Reference:

http://www.allaboutaddiction.com/addiction/addiction-stigma-making-addiction-recovery-harder, Addiction Stigma, Retrieved March 11, 2012, allaboutaddiction.com, 2012.

http://www.hbo.com/addiction/stigma/52_coping_with_stigma.html, Coping with the Stigma of Addiction, David L. Rosenbloom, PhD, Retrieved March 11, 2012, Home Box Office, Inc., 2012.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17700258, Adherence to hepatitis C treatment in recovering heroin users maintained on methadone, Sylvestre, DL, et al, Retrieved March 10, 2012, European Journal of Gastroenterology and Hepatology, September 2007.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22368683, Intravenous Drug Users Can Achieve a High Sustained Virological Response Rate: experience From Croatian Reference Center for Viral Hepatitis, Kurelac I, et al, Retrieved March 11, 2012, Hepatitis Monthly, December 2011.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22395769, Hepatitis C and substance use: new treatments and novel approaches, North CS, et al, Retrieved March 10, 2012, Current Opinion in Psychiatry, March 2012.

http://www.womenshealth.gov/illnesses-disabilities/types-illnesses-disabilities/alcoholism-drug-addiction.cfm, Alcoholism and drug addiction, Retrieved March 11, 2012, US Department of Health and Human Services, 2012.


LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)