Istraživanje povezanosti serotonina i jetara

serotoninSerotonin, hormon koji čini ljude sretnim bi mogao također biti uključen u fibrozu jetara

Ljudsko tijelo u svojoj kompleksnosti uključuje bezbrojne nevjerojatne događaje u svakom trenutku. Nigdje se ne događa toliko nevjerojatna serija događaja kao što se događa u jetrima. Kao organ podložan konstantnim naporima jetra uspijeva održati nevjerojatnu sposobnost da se regenerira nakon nastanka staničnog oštećenja. Nova studija objavljena u žurnalu otkriva kako je hormon koji pretežno poznat po svojoj vezi sa emocionalnim stanjem ima ulogu u regeneraciji jetrenih stanica.

Posebno kod prisutnosti hepatitis B ili C virusa, alkoholizma, masnih jetara ili autoimunog oboljenja, ponekad je ravnoteža koja je potrebna za uspostavljanje ravnoteže poremećena. Ovaj poremećaj narušava regenerativnu sposobnost jetara pa ona ne može držati tempo sa neprestanim staničnim oštećenjima te dolazi do formiranja ožiljaka. Sklonost nastajanju ožiljaka umjesto popravka oštećenih stanica opisuje tijek kroničnog oboljenja jetara a Britanski istraživači vjeruju kako taj dobro poznati hormon može biti ključ u ponovnom uspostavljanju ravnoteže.

O serotoninu

Tim predvođen istraživačima sa Newcastle University je identificirao ključnu ulogu serotonina u regeneraciji jetrenog tkiva. Također poznat kao 5- hidroksitriptamin, serotonin je hormon koji se može pronaći na više mjesta uključujući mozak, probavni trakt i trombociti. Dodatno, serotonin je neuroprijenosnik – supstanca potrebna za prijenos određenih nervnih impulsa.

Često smatran kao „sretan“ hormon, serotonin ima veliki utjecaj na naš sveukupni osjećaj dobrog raspoloženja. Serotonin je instrument u:
  • Učenju
  • Ravnoteži raspoloženja
  • Pomoć u postizanju sna
  • Vazokonstrikciji (sužavanje (konstrikcija) krvnih žila od strane malih mišića u njihovoj stjenci
  • Reguliranju agresije, apetita i seksualnosti
  • Upravljanju tjeskobom
  • Otklanjanju depresije
  • Zacjeljivanju rana
Zbog toga što manjak serotonina u mozgu uobičajeno utječe na raspoloženje, većina antidepresivnih lijekova funkcioniraju na način da povećaju nivo serotonina. Selektivni inhibitori ponovnog unosa serotonina (Selective serotonin reuptake inhibitors – SSRI) je jedan od najpropisivanijih lijekova za depresiju i poremećaje raspoloženja doprinoseći pretpostavci kako je serotonin primarno hormon povezan sa emocionalnim zdravljem. Ipak, klinička primjena serotonina obuhvaća i više od emocija.

Serotonin i jetra

Od posebnog interesa za osobe sa jetrenim oboljenjem, opseg oštećenja jetra zavisi o ravnoteži između generiranja tkiva ožiljka i regeneracije novih jetrenih stanica. Kada ožiljci na ovom organu postanu preveliki dolazi do nemogućnosti jetara da normalno obavljaju svoju funkciju. Također poznata kao fibroza, prekomjerni ožiljci na jetrima utječu na njezinu sposobnost da detoksificira krv te proizvodi ključne hormone i faktore zgrušavanja. Uznapredovani slučajevi fibroze mogu dovesti do fibroze  trajnog očvršćivanja i smanjenja jetara te do raka jetara.

Vjerojatno zasnovano na saznanju kako trombociti izlučuju serotonin kada su uključeni u popravak tkiva, istraživači sa Newcastle University su otkrili da je serotonin uključen u ravnotežu između formiranja tkiva ožiljka i regeneracije zdravih stanica jetara. Detaljnije, ovo istraživanje je ukazalo da:

Kod prisutnosti stanica koje formiraju ožiljak (hepatične zvjezdaste stanice), serotonin utječe na njih da povećaju formiranje tkiva ožiljka te isključuje proizvodnju zdravih stanica.

Serotoninski receptor 5-HT2B daje instrukcije hepatičnim zvjezdastim stanicama da isključe regeneraciju
Supstanca koja veže 5-HT2B rezultira manjim stvaranjem ožiljaka na jetrima i većom regeneracijom stanica

Iako je izvršena samo na životinjama, ova studija ima dramatičan utjecaj na naše razumijevanje mehanizama koji diktiraju ravnotežu stanične regeneracije i fibrogeneze. Dodatno, vodeći autor ove studije profesor Derek Mann je ukazao kako njihovi rezultati sugeriraju da kemijsko ciljanje 5-HT2B (koje je trenutno u kliničkim pokusima za poremećaje raspoloženja i plućnu hipertenziju) može također pomoći u liječenju kroničnog oboljenja jetara.

Nova informacija koja povezuje serotonin sa ožiljcima na jetrima je preliminarna i nedovoljna za izvlačenje zaključaka. Ipak, znajući više detalja o progresiji jetrenog oboljenja daje dobre naznake za buduće terapeutske primjene. Očigledno, postoji više od jednog oblika serotoninskog receptora što znači da se od SSRI očekuje da ne utječe na ravnotežu između fibrogenoze jetrenih stanica i regeneracije. Postoji nada da bi buduće studije koje će nulirati 5-HT2B mogle poboljšati izglede za milione osoba koje žive sa kroničnim oboljenjem jetara.



Autor:
Nicole Cutler

Reference:

http://www.healthcanal.com/medical-breakthroughs/23858-Manipulating-serotonin-can-promote-healthy-repair-chronic-liver-disease.html, Manipulating serotonin can promote healthy repair in chronic liver disease, Retrieved November 28, 2011, HealthCanal.com, 2011.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/232248.php, What is Serotonin?, Christian Nordqvist,  Retrieved December 4, 2011, Medical News Today, 2011.

http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.2490.html, Stimulating healthy tissue regeneration by targeting the 5-HT2B receptor in chronic liver disease, Mohammad R Ebrahimkhani, et al, Retrieved November 28, 2011, Nature Medicine, November 2011.






LINK
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)