Aerobik vježbanje – pametan način borbe sa masnim jetrima

aerobikKada se govori o smanjenju učestalosti ili ozbiljnosti oboljenja masnih jetara, aerobik vježbanje donosi pregršt korisnih stvari.

U današnjem društvu, oboljenje masnih jetara postaje glavna zdravstvena opasnost. Stručnjaci procjenjuju kako svaki četvrti odrasli Amerikanac ima masna jetra – stanje koje predstavlja predispoziciju za pretilost, dijabetes, srčana oboljenja, cirozu jetara, zatajenje jetara i karcinom jetara. Iako još ne postoji odobren medicinski tretman za masna jetra, poznato je kako različiti izbori stila života sprječavaju i rade reverziju oboljenja masnih jetara. Relativno novo istraživanje potvrđuje aerobik vježbanje kao naviku koja može spriječiti osobe da dobiju masna jetra.

O oboljenju masnih jetara

Opisano kao akumulacija masnoće u jetrima, oboljenje masnih jetara se karakterizira jednim od dva nivoa ozbiljnosti. Steatoza, blaži oblik masnih jetra se događa kad postoji nakupljanje masnoće u jetrima koje nije povezano sa upalom. Steatoza uobičajeno ne uzrokuje oštećenje jetara. Ako se prepozna prije progresije, promjena stila života može učiniti steatozu reverzibilnom.

Kod osoba koje ne konzumiraju alkohol, NASH (ne-alkoholni steatohepatitis) je ozbiljniji oblik oboljenja masnih jetara. Osim akumulacije masnoće u jetrima steatohepatitis znači kako je također prisutan i upala. Kod osoba sa NASH može doći do ožiljaka na jetrima što može imati progresiju u cirozu, zatajenje jetara i karcinom jetara.

Ublažavanje oboljenja masnih jetara

Posebno kod osoba kod kojih nije došlo do progresije u ozbiljniji oblik oboljenja masnih jetara, gubitak težine, pridržavanje redovitog programa vježbe te konzumacija ne masne hrane bogate vlaknima ima potencijal za reverziju steatoze. Zdravstveni profesionalci se slažu kako pridržavanje ovog režima života od samog početka pomaže u prevenciji svih oblika stanja koja su štetna za zdravlje uključujući i razvoj masnih jetara.

Prema nedavno objavljenoj studiji, vježbe aerobika imaju pozitivan učinak na oboljenje masnih jetara. Svatko zna kako učestala fizička aktivnost znači gubitak težine i sveukupno poboljšanje zdravlja. Ipak, istraživanje predstavljeno u travnju 2011 godine na sastanku Experimental Biology u Washingonu iznijelo je tvrdnju kako vježbanje aerobika štiti jetra od oboljenja masnih jetara.

O studiji

Predvođeno dr. Jacob M. Haus, istraživačem iz odjela za patobiologiju, gore navedeno istraživanje se obavljeno u Cleveland Clinic. Haus i njegovi suradnici su otkrili kako su osobe sa oboljenjem masnih jetara koje su hodale na pokretnoj traci na 85% maksimalnog srčanog ritma tijekom jednog sata dnevno kroz sedam uzastopnih dana pokazale nekoliko statistički značajnih poboljšanja vezanih uz masna jetra.  

U zaključku studije, otkrivena su poboljšanja u slijedećim točkama:
  • 84% povećanje kod jetrenog polinezasićenog indeksa jetara, pokazatelja poboljšanja zdravlja jetara.
  • Povećanje osjetljivosti na inzulin kao indikacija da je tijelo u stanju bolje upravljati sa šećerom u krvi i sukladno tome smanjenje akumulacije masnoće.
  • Povećanje nivoa adiponektina kao indikacija da se masnoća bolje metabolizira.
  • Smanjenje proizvodnje reaktivne vrste kisika, pokazatelja da se događaju manja oksidativna oštećenja.
Prema Dr. Hausu, „Čini se kako vježbanje djeluje na kumulativni metabolički rizični faktor za progresiju nealkoholnog oboljenja masnih jetara. Želimo misliti o vježbanju kao lijeku.“

O vježbama aerobika

Vježbe aerobika se razlikuju od ostalih oblika fizičke aktivnosti po tome što su uobičajeno dužeg trajanja a ipak relativno manjeg intenziteta. Općenito uključuje ritmičku upotrebu većih grupa mišića kroz najmanje 15-20 minuta. Primjeri vježbanja aerobika su hodanje, biciklizam, džoging, veslanje, plivanje i skijanje. Kao pravilo trebali bi ste biti u mogućnosti provoditi kraću konverzaciju za vrijeme aerobika bez da ostajete bez daha.

Osim koristi za 25% odraslih Amerikanaca sa masnim jetrima, postoji puno više razloga za uključivanje u redovite vježbe aerobika. Postoji šest razloga za svakodnevne vježbe aerobika:
  1. Vježbe aerobika aktiviraju imunološki sistem smanjujući osjetljivost na prehladu i gripu.
  2. Vježbe aerobika pomažu održavanju čistih arterija i jačaju srce.
  3. Vježbe aerobika mogu olakšati depresiju, smanjiti tjeskobu i potaknuti opuštanje
  4. Vježbe aerobika održavaju jake mišiće što pomaže održavanje mobilnosti kod starijih osoba.
  5. Vježbe aerobika smanjuju pad kognitivnosti kod starijih osoba.
  6. Vježbe aerobika pojačavaju otpornost i smanjuju umor

Iako trčanje maratona ne mora biti izbor za svakoga, skoro svatko može pronaći način da uključi vježbe aerobika u svoj stil života. Sudjelujući u ovoj vrsti fizičke aktivnosti, oboljenje masnih jetara može biti spriječeno, može doći do reverzije steatoze te zaustavljena progresija steatohepatitisa. Kao što je pokazano u istraživanju na Cleveland Clinic, duga i ustrajna fizička aktivnost službeno pobjeđuje u utrci za vitka i zdrava jetra.



Autor: Nicole Cutler

Reference:

http://k2.kirtland.cc.mi.us/~balbachl/aeroprin.htm, What is Aerobic Exercise and Why Should I do it?, Lisa Balbach, Retrieved June 5, 2011, Lisa Balbach, 2011.

http://www.emaxhealth.com/1506/increase-aerobic-exercise-may-slow-progression-non-alcoholic-fatty-liver-disease, Increase in Aerobic Exercise May Slow Progression of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, Denise Reynolds, RD, Retrieved June 1, 2011, eMaxHealth.com, 2011.

http://www.liversupport.com/wordpress/2011/05/newly-revealed-health-risk-linked-to-fatty-liver-disease/, Newly Revealed Health Risk Linked to Fatty Liver Disease, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved June 5, 2011, Natural Wellness, 2011.

http://www.mayoclinic.com/health/aerobic-exercise/EP00002/NSECTIONGROUP=2, Aerobic Exercise: Top 10 Reasons to Get Physical, Retrieved June 5, 2011, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2011.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569626, Exercise and spirulina control non-alcoholic hepatic steatosis and lipid profile in diabetic Wistar rats, Moura LP, et al, Retrieved June 3, 2011, Lipids in Health and Disease, May 2011.








LINK
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)