Globalna korist od Kubanskog cjepiva za hepatitis

HBVOd 1992 godine kada je u Kubi razvijeno cjepivo za hepatitis B, ono nije samo pomoglo pacijentima na otoku nego je i distribuirano u 35 zemalja.

Dr. Gerardo Guillén Nieto, direktor biomedicinskog istraživačkog centra za genetski inženjering i biotehnologiju (ICGEB) je izjavio kako to oboljenje ne otoku više nije zdravstveni problem od kada je obuhvaćen sa imunogenom sa značajnim rezultatima.

Izjavio je kako je više od trećine populacije na Kubi cijepljeno protiv ovog oboljenja što uključuje sve osobe starije od 30 godina.

On je objasnio znanstvenicima kako već skoro desetljeće ne postoji slučaj djece ispod 15 godina sa akutnim hepatitisom a već tri godine nije prijavljen slučaj oboljenja kod djece do pet godina.

Objasnio je kako je u ovu svrhu cijepljeno sve osoblje koje je izloženo riziku a u provincijama sa visokom učestalošću oboljenja su također poduzete preventivne mjere.

Ovo je imalo utjecaj na smanjenje oboljenja što je i prepoznala Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO), naglasila je potpredsjednica organizacijskog komiteta na biotehnološkom kongresu u Havani na kojem je prisustvovalo 600 delegata iz 41 zemlje.

Izjavila je kako je hepatitis B oboljenje koje primarno utječe na jetra, virus inficira jetrene stanice te može preći u kronični oblik, cirozu jetara te čak i u karcinom.

Također, terapeutske studije za nazalnu primjenu cjepiva za hepatitis B su trećoj fazi kliničkih pokusa a rezultati su ohrabrujući.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)