Interakcija između određenih lijekova za HIV ili Hepatitis i lijeka statin za snižavanje kolesterola može povećati rizik od ozlijede mišića

hiv hcvFDA, Američka agencija za hranu i lijekove je izdala ažurirane preporuke u vezi s interakcije lijekova za HIV i hepatitis C (HCV) poznat kao inhibitor proteaze i određenog lijeka za snižavanje kolesterola poznatog pod imenom statin. Kada se inhibitori proteaze i statin uzimaju zajedno mogu dovesti do povećanja nivoa statina u krvi i povećati rizik od oštećenja mišića (miopatija). Najozbiljniji oblik miopatije zvan rabdomioliza može oštetiti bubrege i dovesti do njihova zatajenja koje može biti fatalno.

Činjenice o statinima i inhibitorima proteaze

Statini spajaju u skupinu lijekova na recept koji se koriste zajedno sa dijetom i vježbanjem za smanjenje lipoproteina (LDL) kolesterola (tzv. „loš kolesterol“).
HIV inhibitori proteaze su u klasi antivirusnih lijekova koji se izdaju na recept za liječenje HIV-a.
HCV inhibitori proteaze su u klasi lijekova koji se izdaju na recept za liječenje hepatitis C infekcije.
Nuspojava uzimanja HIV inhibitora proteaze je povećanje nivoa kolesterola i triglicerida. Zbog toga neki pacijenti koji uzimanju HIV inhibitore proteaze mogu imati potrebu za uzimanjem lijekova za snižavanje kolesterola kao što su statini.

Oznake za HIV inhibitore proteaze i statine su obnovljene tako da sadrže dosljedne informacije o interakcijama među lijekovima. Također su dopunjene oznake tako da uključuju preporuke za doziranje za one statine koji se mogu sigurno kombinirati sa HIV ili HCV inhibitorima proteaze.

Dodatne informacije za pacijente

Virus humane imunodeficijencije (HIV) i inhibitori proteaze hepatitis C virusa (HCV) mogu imati interakciju sa statinima za smanjenje kolesterola što povećava rizik od ozlijede mišića. Pacijenti bi trebali informirati svoje liječnike o svim lijekovima koje uzimaju ili namjeravaju uzimati prije početka uzimanja HIV ili HCV inhibitora proteaze ili statina.
HIV i HCV inhibitori proteaze  se nikada ne bi trebali uzimati (kontraindicirani su) sa lovastatinom i simvastatinom.
Pacijenti bi trebali kontaktirati liječnike ako imaju bilo kakva pitanja ili su zabrinuti u vezi HIV ili HCV inhibitora proteaze ili statina.  

Dodatne informacije za liječnike

Istovremena primjena inhibitora proteaze za virus humane imunodeficijencije (HIV) ili hepatitis C (HCV) sa određenim statinima može povećati rizik od miopatije/ rhabdomyolyse.
Liječnici bi trebali pratiti preporuke na oznakama lijekova pri propisivanju HIV ili HCV inhibitora proteaze sa statinima.
Liječnici bi trebali prijaviti ozbiljne nuspojave vezane uz HIV ili HCV inhibitore proteaze.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)