Kronično oboljenje jetara i vitamin D

vitamion dOtkrijte zbog čega bi sve osobe sa kroničnim oboljenjem jetara trebale biti na oprezu zbog podložnosti manjka vitamina D.

Puno osoba je svjesno kako je vitamin D neophodan za zdravlje kostiju te da ima neke veze sa suncem ali ih malo zna o njegovoj povezanosti sa jetrima. Kao vitamin koji je topiv u masnoći, vitamin D se oslanja na jetra za konverziju u aktivni oblik. Prema nekoliko kliničkih izvješća i pokusa na ljudima, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem su posebno podložne manjku vitamina D.

O vitaminu D

Za razliku od ostalih vitamina, vitamin D je u stvari pred-hormonski. Jetra i bubrezi pomažu u pretvaranju vitamina D u njegov aktivni hormonski oblik, kalcitriol. Imajući ključnu ulogu u rastu i održavanju čvrstih i zdravih kostiju, vitamin D je potreban za tjelesnu apsorpciju kalcija. Bez dovoljno vitamina D u kostima dolazi do manjka kalcija što predstavlja neravnotežu koja oslabljuje kosti i povećava rizik od fraktura. Osim uloge koju vitamin D igra u razvoju i održavanju kostiju, on je također uključen u nervni, imunološki i reproduktivni sistem.

Tijelo se sa vitaminom D snabdijeva na tri načina:
  1. Hrana – hrana koja je bogata vitaminom D uključuje ribu, jaja, punomasno mlijeko ulje jetara bakalara.
  2. Sunce – vitamin D se proizvodi u tijelu nakon izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca
  3. Dodaci prehrani – većina ljudi dnevno treba dodatke prehrani sa 200-2000 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D

Postoje različiti oblici zdravstvenih problema koji mogu dovesti do manjka vitamina D. Nekoliko ih je opisano ispod:
  • Starost – kako osoba stari, tako se smanjuje sposobnost njezine apsorpcije sunčevog zračenja.
  • Oslabljena apsorpcija – problemi apsorpcije povezani sa gastrointestinalnom insuficijencijom (kao sindrom  iritirajućeg crijeva, celijakija ili Kronovo oboljenje) sprječava da konzumirani oblik vitamina D uđe u krvotok.
  • Kronično oboljenje jetara – pretpostavljena povezanost sa nemogućnošću konverzije vitamina D u kalcitrol ili fizičkom nesposobnošću uskladištenja vitamina D, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjima su posebno podložne manjku vitamina D.

Oboljenje jetara i manjak vitamina D

Prema članku objavljenom u rujnu 2010 godine u žurnalu Digestive Diseases and Science, osobe sa jetrenim oboljenjem su podložne nedostatku vitamina D. U studiji naslovljenoj „Prevalence of Vitamin D Deficiency in Chronic Liver Disease“, istraživači iz University of Tennessee Health Science Center su ispitali preko 100 pacijenata sa kroničnim oboljenjem jetara.

Dok su sudionici Tennessee studije imali ili hepatitis C i cirozu, hepatitis C bez ciroze ili cirozu od nekog drugog uzroka, istraživači su otkrili kako je 92% imalo manjak vitamina D. „Zbog toga što je manjak vitamina D uobičajen među ovim pacijentima, nadamo se kako zamjena za vitamin D može spriječiti osteoporozu o stale komplikacije vezane uz kosti povezane sa zadnjim stupnjem oboljenja jetara,“ izjavio je istraživač Dr. Satheesh P. Nair.

Sve veći broj liječnika postaje svjesno mogućnosti kako njihovi pacijenti sa kroničnim oboljenjem jetara imaju manjak vitamina D te naručuju test krvi kako bi to procijenili. Zajedno sa uputama upućenog doktora, osobe sa jetrenim oboljenjima mogu saznati da li dobivaju dovoljno ovog presudnog vitamina te ako ne, mogu to lako ispraviti sa povećanjem izlaganja sunca i/ili dodavanjem prehrani vitamina D.



Autor:
Nicole Cutler, L.Ac.


Reference:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/02/02/vitamin-d-production.aspx, The Secret of Vitamin D Production, John Cannell, MD, Retrieved January 2, 2011, Dr. Joseph Mercola, 2011.

http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2011/advocate0111.html#2, Healthwise: Vitamin D and the Liver, Lucinda K. Porter, RN, Retrieved January 1, 2011, Hepatitis C Support Project, 2011.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2008/10/hepatitis_c_and_11.html, Caution: Hepatitis C and Vitamin D Deficiency, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved January 2, 2011, Natural Wellness, 2011.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2009/12/could_vitamin_d.html, Could Vitamin D Be the Missing Ingredient in HCV Therapy?, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved January 2, 2011, Natural Wellness, 2011.

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081006092645.htm, Vitamin D Deficiency Common In Patients With IBD, Chronic Liver Disease, Retrieved January 1, 2011, ScienceDaily, 2011.





LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)