Kombinirana terapija od Bristol-Myer za hepatitis C obećava

HCVBristol-Myers Squibb Co. koji je preuzeo trošak od 1.8 milijarde dolara u trećem kvartalu nakon završetka rada na lijeku za hepatitis C nada se kako će novi režim pokazati da može razriješiti infekciju jetara kod pacijenata u studiji.

Rezultati iz pokusa sa 16 pacijenata predstavljeni na AASLD u Bostonu su pokazali kako njihova kombinacija tri eksperimentalna lijeka (daclatasvir, asunaprevir i BMS-791325) su razriješili infekciju hepatitisa C kod 94% pacijenata. Bristol-Myers planira početi zadnji stadija pokusa sa terapijom u 2014 godini.

Bristol-Myers je jedan od nekoliko proizvođača lijekova uključujući Abbott Laboratories i Gilead Sciences Inc. koji se natječu za prvo mjesto na tržištu za liječenje jetrenog oboljenja koje ne ovisi o cjelogodišnjim injekcijama interferona.. Novi, eksperimentalni lijekovi inhibiraju sposobnost virusa hepatitisa C da se replicira suprotno postojećim terapijama koje potiču imunitet tijela da se bori sa oboljenjem.

Brian Daniels, stariji potpredsjednik Bristol-Myersa za globalni razvoj medicinskog dijela nazvao je rezultate ohrabrujućima. „Nadamo se daljnjem studiranju,“ naveo je u izjavi.

Bristol-Myersov pokus je proučavao 16 pacijenata koji prije nisu bili liječeni. Kod 15 je virus nestao iz krvi nakon 12 tjedana nakon prestanka terapije a šesnaesti pacijent nije ostao dovoljno dugo u pokusu da bi njegove rezultate istražitelji mogli protumačiti kao uspjeh, izjavili su u kompaniji.

Pozitivni rezultati dolaze nakon što je Bristol- Myers u kolovozu objavio kako prekida razvoj lijeka koji je dobio iz kupnje Inhibitex Inc. u veljači nakon što je pacijent kojije uzimao tablete dobio zatajenje srca. Uspjeh nove kombinirane terapije bi vratilo kompaniju nazad u natjecanje sa Gileadom i Abbottom za io tržišta koje bi do 2020 godine moglo vrijediti 20 milijardi dolara.

Bristol-Myers je također objavio rezultate iz pokusa na 18 pacijenata koji su 12 tjedana primali daclatasvir i asunaprevir. Od njih, 78% nije imalo detektabilan nivo virusa 12 tjedana nakon završetka tretmana. Pacijenti su prethodno primali tretman interferonom za njihovo oboljenje i nisu bili izliječeni. Bristol-Myers pokušava za tu kombinaciju dobiti odobrenje u Japanu gdje je najučestalija podgrupa pacijenata koja je imala najbolji odgovor na terapiju.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)