Antivirusni lijek smanjuje rizik od karcinoma kod hepatitisa B

HBVIstraživači su objavili kako za pacijente sa kroničnim hepatitisom B, dugotrajno liječenje sa entecavirom (Baraclude) značajno smanjuje rizik od karcinoma jetara.

Prema Dr. Tetsuya Hosaki sa Toranomon Hospital u Tokyu, u retrospektivnoj grupi pacijenata liječenih sa entecavirom, kumulativna uestalost hepatocelularnog karcinoma je bila 3.7% nakon 5-godišnjeg perioda praćenja.

U neliječenoj kontrolnoj grupi kumulativna učestalost je bila skoro četiri puta veća sa 13.7%, izvjestio je Hosaka na godišnjem sastanku AASLD.

Razliku su skoro u potpunosti činili pacijenti sa cirozom gdje je kumulativa petogodišnja učestalost bila 38.9% u kontrolnoj grupi a samo 7% kod pacijenata na entecaviru.

Nije bilo značajnije razlike između grupa pacijenata bez ciroze. Hosaka je izvijestio o kumulativnoj učestalosti od 2.5% za entecavir i 3.5% za kontrolne grupe.

U suštini, entecavir „spašava“ pacijente sa cirozom vraćajući kod njih rizik od karcinoma na nivo sličan onim pacijentima koji nisu razvili cirozu.

Stariji lijekovi iste klase, posebno lamivudin su također pokazali kako smanjuju učestalost hepatocelularnog karcinoma među pacijentima sa kroničnim HBV, izjavio je Hosaka.

Izjavio je također kako brzo dolazi do razvoja otpornosti na lamvudin čineći otežanim dugotrajni tretman. Kao kontrast tome, otporne mutacije kod entecavira su se pojavile samo kod 0.8% pacijenata te kod niti jednog kod kojega je došlo do razvoja karcinoma, prijavio je Hosaka.

Od 2004 do 2010 godine Hosaka je sa kolegama sa Toranomon Hospital angažirao pacijente koji su bili liječeni sa entecavirom i usporedio ih sa povijesnom kontrolnom grupom liječenom između 1973 i 1999 godine, prije odobrenja nukleozida analoga.

Hosaka i kolege su otkrili da faktori koji utječu na učestalost karcinoma u 5 godina uključuju:

  • Tretman entecavirom: omjer rizika 0.37, 95% CI 0.15 do 0.91 (P=0.03)
  • Starost: HR po godini 1.06, 95% CI 1.03 do 1.09 (P<0.001)
  • Postojeća ciroza HR 4.28, 95% CI 1.88 do 9.73 (P=0.013)
  • Trombociti ispod 1.5 x 105 po kubičnom milimetru: HR 5.64, 95% CI 2.13 do 15 (P=0.001)

Prema Robert Perrillo sa Baylor University School of Medicine u Dallasu koji nije bio uključen u studiju, ova otkrića ne predstavljaju iznenađenje ali predstavljaju dopunu kliničkim uvjerenjima kako liječenje hepatitisa B sprječava karcinom

Perrillo je izjavio za MedPage Today kako ranije istraživanje sa drugim lijekom u klasi (kao što je REVEAL-HBV studija sa lamivudinom) pokazalo kako tretman smanjuje kliničku progresiju, komplikacije i karcinom.

Postoje dva glavna razloga zbog čega tretman može pomoći u sprječavanju karcinoma, izjavio je.

Na prvom mjestu, terapija smanjuje nivo HBV DNA. Zbog toga što virus integrira svoju vlastitu DNA u stanice, visoki nivo virusa znači da će „prije ili kasnije on izbaciti onkogene“ a smanjivanje tog nivoa može pomoći u njegovom sprječavanju.

Na drugom mjestu, izjavio je, postoji dokaz kako tretman ima reverzibilan učinak na cirozu što je veliki dio regeneracije. Cirotična regeneracija, uključujući veliki broj staničnog dijeljenja, povećava šanse za mutaciju stanica koja može dovesti do karcinoma.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)