Kofeinski napitci mogu biti dobri za vaša jetra

kava i čajPrema studiji objavljenoj u žurnalu Hepatology, istraživači su otkrili kako povećani unos kofeina može smanjiti rizik od oboljenje ne-alkoholne masne jetre. Tim sa Duke-NUS Graduate Medical School (Duke-NUS) i Duke University School of Medicine je koristio staničnu kulturu i miševe kao modele za učinke kofeina na jetrena oboljenja. Studija je otkrila kako konzumacija kofeina koja je jednaka 4 šalice kave ili čaja dnevno može spriječiti i zaštititi od progresije ne-alkoholnog oboljenja masne jetre (non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD).

Osobe sa NAFLD imaju nakupine ekstra masnoće u jetrenim stanicama koja nije prouzročena alkoholom. Prema American Liver Foundation, skoro četvrtina Amerikanaca ima ovo oboljenje za koje ne postoji tretman, samo prevencija kroz dijetu i vježbanje.

Istraživači u studiji su pokazali kako kofein smanjuje količinu masnoće unutar jetara i „stimulira beta oksidaciju u jetrenim stanicama i jetrima preko autofagično- lizosomske staze“.

Paul Yen, izvanredni profesor sa Duke NUS je izjavio:

„Ovo je prva detaljna studija o mehanizmima djelovanja kofeina na lipide i jetra a rezultati su vrlo zanimljivi.
Kava i čaj se uobičajeno konzumiraju tako da je specijalno prosvjetiteljska spoznaja da mogu imati terapijsko djelovanje, posebno zbog toga što imaju reputaciju da su loši za zdravlje.“

Konzumacija kofeina je sigurno razvila reputaciju kao korisna za zdravlje. Na primjer, Medical News Today je nedavno izvijestio kako su istraživači iz SAD otkrili da pijenje četiri ili više šalica kave dnevno može dovesti do rizika od prerane smrti.

Ostala istraživanja su sugerirala kako konzumacija približno dvije šalice kave dnevno može biti povezana sa urinarnom inkontinencijom kod muškaraca.

U vezi zdravstvene dobrobiti povezane sa pijenjem kave, trenutna studija nije prva koja to sugerira. Istraživači iz Harvard School of Public Health su izjavili kako je otkriven smanjen rizik od samoubojstva kod muškaraca koji piju između 2 i 4 šalice kave dnevno.

Istraživači su izjavili kako zadnja studija može dovesti do razvoja lijekova sličnih kofeinu koja imaju terapeutska djelovanja na jetra ali nemaju uobičajene nuspojave povezane sa kofeinom.

Dodatno, izjavili su kako ova otkrića mogu predstavljati početnu točku za daljnje studije o potpunoj koristi kofeina kod ljudi.


Autor originalnog članka:
Honor Whiteman

Link:
www.medicalnewstoday.com

Napomena:
Članak je preveden uz pismeno odobrenje Medical News Today

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)