18 miliona Pakistanaca je inficirano sa hepatitisom B i C

HBV HCVDr Muhammad Qayyum Khan, gastroenterolog sa Khanum Memorial Cancer Hospital and Research Centre je izjavio kako se procjenjuje da je 18 miliona Pakistanaca inficirano sa hepatitisom B i C te da je oboljenje konstantno u porastu.

„Vjeruje se kako svaki deseti Pakistanac boluje od virusnog hepatitisa. Ta se situacija mora promijeniti“, izjavio je za vrijeme predavanja. Prema Dr. Qayyum, prevalencija hepatitisa C u Pakistanu je druga najveća u svijetu a glavni razlog za porast učestalosti hepatitisa C u Pakistanu je nepostojanje cjepiva, upotreba neprovjerene krvi prilikom transfuzije, ponovna upotreba igala i šprica od strane zdravstvenih djelatnika, dijeljenje igala među narkomanima, upotreba neodgovarajućih i nesteriliziranih kirurških i stomatoloških instrumenata u operacijskim dvoranama i stomatološkim klinikama, putujući stomatolozi i brijači, primjena nepotrebnih injekcija, loša medicinska praksa i nadriliječništvo.

Objasnio je kako postoje dva glavna oblika hepatitisa; jedan je ograničeni i sa malim životnim ciklusom hepatitis A i E koji se uobičajeno prenosi preko kontaminirane vode i hrane i nestane nakon 6-8 tjedana. Ostali oblici su virusni hepatitisi B i C koji se uglavnom prenose preko kontakta sa krvlju inficirane osobe nesigurnih injekcija upotrebom kontaminirane opreme, osoba sa više seksualnih partnera i visokorizičnim seksualnim ponašanjem.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)