Kod kroničnog hepatitisa C Silymarin nema utjecaja na aktivnost virusa ili nivo ALT

SilymarinKod sponzoriranog istraživanja od strane Nacionalnog Instituta za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti, provedenog na pacijentima s kroničnim hepatitisom C koji su sudjelovali u dugotrajnom pokusnom tretmanu, a koji su imali prethodni negativni odgovor na antivirusnu terapiju, približno 40% je priznalo da su u trenutku pristupanja terapiji te čak i ranije uzimali biljne proizvode u zdravstvene svrhe.

Ova informacija se pokazala iznenađujuća zbog toga što su to bili pacijenti s uznapredovanim jetrenim oboljenjima koji su se jasno obvezali na konvencionalni antivirusni tretman za kronični hepatitis C, a bili su i prije podvrgnuti tretmanu (neki i više puta) ali nisu imali pozitivan odgovor te su sada prihvatili tretman s pegiliranim interferonom u idućih 3.5 godina. Među onima koji su koristili ili koji koriste alternativnu terapiju, silymarin je uziman ili samostalno ili s drugim biljnim preparatima, predstavljajući 72% ukupnih konzumiranih biljnih preparata.

Ovi rezultati objavljeni su u časopisu Hepatology u veljači ove godine.

Ovi rezultati ne dolaze iz rigorozne znanstvene studije zbog toga što su korišteni proizvodi uzimani proizvoljno od strane pacijenata koji su uvršteni u ispitivanje i nije prikupljena nikakva informacija dužine uzimanja ili količine doze biljnih preparata. Ipak, ako se usporedi korisnike s ne korisnicima, iako nije pronađena razlika u ALT ili HCV nivou između tih dviju grupa, korisnici biljnih preparata prijavili su manje simptome i bolju kvalitetu života.

Trenutni preporučeni tretman za pacijente s HCV infekcijom je kombinirana terapija s pegiliranim interferonom i ribavirinom. Ipak, ona dovodi do konstantnog virološkog odgovora samo kod trećine do polovice pacijenata s predominantnim oblikom infekcije (u SAD-u), uglavnom kod genotipa 1, i može prouzročiti neugodne i ponekad ozbiljne nuspojave. NIH studija upućuje na to kao Hepatitis C Antivirusni Dugotrajni Tretman protiv Ciroze (Hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment against Cirrhosis HALT-C). Zbog toga je ispitivanje dizajnirano za liječenje osoba s uznapredovanim kroničnim hepatitisom C kod kojih prethodna antivirusna terapija nije dala rezultate, a u nadi da će dugotrajna terapija smanjiti progresiju kronične jetrene bolesti čak i ako ne djeluje na sam virus. Razlog za ispitivanje sudionika u pokusu bio je određivanje opsega korištenja alternativnih terapija u ovim provjerenim grupama, budući se u SAD-u povećala popularnost biljnih proizvoda, mnogi pacijenti s HCV odabiru dopunu ili čak potpuno zamjene standardnu terapiju s biljnom terapijom. Silymarin je najpopularnija opcija za osobe s jetrenim oboljenjima. Iako je on proizvod koji je najčešće upotrebljavan, silymarin nije bio rigorozno studiran korištenjem prihvaćenih znanstvenih pristupa i zbog toga su takve studije očito potrebne i opravdane.

Za svrhe trenutnog istraživanja, istraživači su ispitali sve HALT-C sudionike koji su prethodno uzimali te one koji trenutno uzimaju kako lijekove na recept tako i one bez recepta uključujući biljne lijekove, prehrambene nadopune i druge botaničke proizvode. Od 1 145 sudionika studije, 56% je izjavilo da nikada nisu koristili biljne proizvode, dok ih 23% trenutno koristi u 60 različitih oblika. Od svih silymarin je najčešće konzumiran.Konzumiranje je bilo veće među muškarcima, među ne-latinoameričkim bijelcima i među visoko obrazovanim. Kao zanimljivost, istraživači su pronašli zemljopisne nerazmjere kod korištenja silymarina.

Uspoređujući kliničke podatke korisnika i ne-korisnika silymarina, istraživači su pronašli da "nivo HCV RNA nije bitno drukčiji kod korisnika i ne-korisnika silymarina" što upućuje da nema učinka na aktivnost virusa. Slično tome, proizvod nije promijenio nivo ALT u serumu ukazujući da nema učinka na upalu jetre. Ipak, nakon prilagođavanja za kovarijante, podaci su pokazali da su korisnici silymarina prijavili smanjeni umor, mučninu, bol u jetri, anoreksiju, bol u mišićima i zglobovima i općenito bolje zdravstveno stanje nego li ne-korisnici.

Bolji rezultati kod manjeg broja simptoma među korisnicima silymarina u usporedbi s ne-korisnicama nedovoljni su da bi podržali vrijednost ove alternativne terapije, zaključili su autori. Zanimljive informacije mogu se dobiti samo ako je provedena znanstveno provjerena studija.
Prijavili su da je "zbog toga, trenutno je u tijeku propisno dizajniran prospektni, nasumični, kontrolirani pokus u kojem je potpuno karakterizirana, pročišćena i standardizirana formula silymarina procjenjivana"


Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)