Hepatitis C infekcija može biti zaustavljena sastojkom grejpfruta

grejpfrutSastojci koji se prirodno pojavljuju u grejpfrutu i ostalom citrusnom voću mogu biti u mogućnosti blokirati izlučivanje hepatitis C virusa (HCV) iz inficiranih stanica, proces koji je potreban za održavanje kronične infekcije. Tim istraživača iz Massachusetts General Hospital Center for Engineering in Medicine (MGH-CEM) izvijestio je o povezanosti HCV-a s lipoproteinom vrlo niske gustoće (vLDL,tzv. "loš" kolesterol) kad je izlučen iz jetrenih stanica i mogućnošću blokiranja običnim flavonoid naringeninom virusnog izlučivanja, koje je potrebno za prijenos infekcije na druge stanice.

Ako se rezultati ove studije prošire na ljudske pacijente, kombinacija naringenina i antivirusnog lijeka mogla bi omogućiti pacijentima da očiste virus iz jetre. Izvješće će biti objavljeno u slijedećem broju Hepatology časopisa, a već je objavljen online.

"Pronalaskom da se HCV izlučuje iz inficirane stanice priključivanjem za vLDL, identificirali smo ključni put virusnog životnog ciklusa," izjavio je dr. Yaakov Nahmias iz MGH-CEM, autor članka. "Ovi rezultati sugeriraju da lijekovi koji smanjuju lipide kao i nadomjesci kao npr. naringenin mogu biti kombinirani s tradicionalnom antivirusnom terapijom kako bi se smanjio ili čak eliminirao HCV iz inficiranih pacijenata"

HCV je vodeći uzročnik kroničnog virusnog oboljenja u SAD, a inficirano je oko 3% svjetske populacije. Trenutni antivirusni lijekovi efikasni su samo kod pola inficiranih pacijenata, od kojih 70% razvije kroničnu infekciju koja može dovesti do ciroze ili raka jetre. Budući da virus ne integrira svoj genetski materijal u DNA inficirane stanice kao što to radi HIV, totalno čišćenje virusa moglo bi biti moguće ako nove stanice ne bi bile inficirane izlučenim virusom.

"Identificiranjem puta kojim je HCV oslobođen iz stanice predstavlja novi terapijski cilj," izjavio je dr. Martin Yarmush, direktor MGH-CEM i viši autor projekta. "Ta ovisnost puta o metabolizmu kolesterola mogla bi nam omogućiti sprječavanje razmnožavanja virusa na druge stanice i tkiva, korištenjem sredstava koja su već razvijena za liječenje ateroskleroze."

Gorak okus grejpfruta je prouzročen prisutnošću flavonoid naringina koji se metabolizira u naringenin, antioksidans za koji je već dokazano da smanjuje nivo kolesterola. Značajno istraživanje dalo je naslutiti da HCV inficira stanice jetre tako što se u osnovi "zakvači" na prirodni lipoprotein-kolesterol metabolički put. Budući su raniji dokazi pokazali da naringenin može smanjiti izlučivanje vLDL iz jetrenih stanica, istraživači su ispitali bi li sastojak mogao također smanjiti izlučivanje HCV iz inficiranih stanica. Njihov eksperiment je potvrdio da naringenin smanjuje izlučivanje HCV iz inficiranih stanica i pokazao da sastojak sprječava mehanizam izlučivanja specifičnog lipoproteina koji veže HCV.

"Ovaj rad predstavlja mogućnost da ne-toksični nivo prehrambenih nadomjestaka kao što je naringenin može učinkovito blokirati izlučivanje HCV", izjavio je dr. Raymond Chung, voditelj hepatolgije MGH i jedan od autora studije, "Ovaj pristup može eventualno biti iskorišten za liječenje pacijenata koji nisu postigli pozitivan odgovor ili ne mogu primiti tradicionalnu terapiju temeljenu na interferonu ili se može koristiti u kombinaciji s ostalim lijekovima kako bi se poboljšao omjer uspjeha."


Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)