Kod kroničnog hepatitisa B u 2b fazi pokusa Besifovir nije pokazao inferiornost u odnosu na Entecavir

HBVPacijenti sa kroničnim hepatitisom B liječeni sa besifovirom su imali slične rezultate kao i oni koji su primali entecavir ali su često trebali primati dopunu karnitina.

U multicentralnoj fazi 2b pokusa u Aziji istraživači su nasumično raspodijelili 114 pacijenata sa kroničnim hepatitisom B da primaju ili 0.5mg entecavira (n=39) ili 90mg (n=36) ili 150mg (n=39) besifovira dnevno kroz 48 tjedana. Svi sudionici su imali kompenzirano oboljenje jetara i bili su HBsAg pozitivni kroz više od 6 mjeseci prije testiranja. Pacijenti su bili procjenjivani dva puta tjedno kroz 4 tjedna a zatim 4 tjedna do 24 tjedna tretmana te zatim svakih 8 tjedana do završetka.

U svim periodima procjene HBV DNA se dogodilo u sličnim omjerima u sve tri grupe. Učestalost i nedetektabilnost HBV DNA se nije značajno razlikovala između grupa, dogodila se kod 63.6% u grupi od 90mg, 62.9% u grupi od 150mg i 58.3% u grupi sa entecavirom. ALT normalizacija se također dogodila u sličnim omjerima (91.7%, 76.9% i 89.7%) kao i HBeAg serokonverzija (11.11%, 15% i 9.52% kod pacijenata u svakoj grupi). Niti jedan sudionik nije imao HBV DNA smanjenje manje od 2log10 kopija/mL nakon 24 tjedna tretmana (primarni neuspjeh tretmana).

Skoro svi primatelji besifovira (94.1% u obje grupe) su imali smanjenje serumskog nivoa L-karnitina što je riješeno njegovom dopunom. Značajno više pacijenata u grupi od 150mg je imalo ovo smanjenje nego li u grupi od 90mg.

Niti jedan sudionik nije razvio mutacije ili imao povećanje serumskog kreatinina više od 0.5mg/dL. Jedan pacijent u grupi od 90mg je imao virološki proboj. Tri sudionika u grupi od 150mg i dva u entecavir grupi su imala upalu jetara ali se smatra kako to nije bilo povezano sa tretmanom.

„Sa njegovom velikom snagom (usporedivom sa Entecavirom), njegovom učinkovitosti kod pacijenata rezistentnih na lamivudin te odsutnosti bubrežne toksičnosti kod njega u periodu do 48 tjedana tretmana, besifovir (koji se uzimao zajedno sa dodatkom karnitina) je snažan alternativni lijek za liječenje kroničnog hepatitisa B“, zaključili su istraživači. „On je također efikasan lijek za pacijente koji imaju rezistenciju na lamivudin ili telbivudin. Potrebne su daljnje studije kako bi se odredilo koja od ovih doza je optimalna.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)