FDA je odobrila genotipizacijski test za pacijente sa hepatitisom C

HCVAmerička agencija za hranu i lijekove FDA je odobrila test koji identificira genotip hepatitis C virusa (HCV) kod inficiranih pacijenata. Proizveden od strane Abbott Molecular Inc., Abbott RealTime HCV Genotype II test razlikovati genotipove 1, 1a, 1b, 2, 3, 4 i 5 uz upotrebu uzorka krvne plazme ili seruma. Saznanje o HCV genotipu može pomoći u određivanju odgovarajućeg pristupa tretmanu. Zbog toga što različiti HCV genotipovi imaju različit odgovor na određene lijekove poznavanje HCV genotipa može rezultirati boljim rezultatom liječenja kod pacijenta.

„Zajedno sa ostalim kliničkim faktorima, određeni oblik HCV je važna pomoć prilikom razmatranja zdravstvenih profesionalaca o odluci da li i kada početi tretman te o odluci o odgovarajućem nivou tretmana“, izjavio je dr.sc. Alberto Gutierrez, direktor odjela In Vitro Diagnostics and Radiological Health u FDA Center for Devices and Radiological Health

Abbott RealTime HCV Genotype II test je odobren za osobe sa dokumentiranom kroničnom HCV infekcijom. On nije odobren za upotrebu u dijagnostičkom testiranju ili testiranju na prisutnost HCV genetskog materijala u krvi, krvnim proizvodima ili tkivu donatora. On nije procijenjen kod dojenčadi, pedijatrijskih pacijenata ili pacijenata sa kompromitiranim imunološkim sistemom kao što su osobe sa HIV infekcijom.

FDA je zasnovala svoje odobrenje za Abbott RealTime HCV Genotype II kao dio procjene točnosti testa u razlikovanju specifičnih HCV virusnih genotipova u usporedbi sa provjerenom metodom genetskog sekvenciranja. FDA je također pregledala podatke istražitelja koji pokazuju povezanost između HCV genotipa i učinkovitosti terapije lijekovima.

Prema Američkom Centru za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), HCV infekcija je najučestalija kronična krvlju prenosiva infekcija u SAD sa približno 3.2 miliona inficiranih osoba. Kronična HCV infekcija je vodeća indikacija za transplantaciju jetara u SAD.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)