Jači virusni oblik hepatitisa C može prijeći sa trudnica na novorođenčad

HCVPrema novoj studiji koja je objavljena u Nature Medicine časopisu, dojenčad koja dobije hepatitis C od svojih majki pri porodu može naslijediti vrstu virusa koja se razmnožava brže, nego li vrste otkrivene kod žena koje nisu trudne. Ova otkrića tima iz Research Institute at Nationwide Children's Hospital su prva koja opisuju kako virus, koji je inficirao 180 miliona ljudi širom svijeta, iskorištava imunološke promjene za vrijeme trudnoće.

Približno 1% svih trudnica u svijetu ima hepatitis C koji je prouzročen visoko prilagodljivim virusom poznatim kao HCV koji inficira stanice jetara. U 3-5% ovih trudnoća virus se prenosi na novorođenčad, sto je izvorište većine HCV infekcija kod djece. Između 15-45% inficiranih osoba sa HCV su u mogućnosti pružiti imunološki odgovor koji je dovoljan da iskorijeni virus. Ali, u većini slučajeva virus izbjegne imunitet što dovede do kronične infekcije koja povećava rizik od zatajenja jetara i karcinoma.

Kao dio veće studije HCV na trudnicama i novorođenčadi, istraživači iz Nationwide Children's Hospital su pratili dvije žene sa hepatitisom C u periodu od pet godina. Obje žene su za to vrijeme dobile dvoje djece, a istraživači su bili u mogućnosti pratiti virus prije toga, za vrijeme i nakon trudnoće. Analiza je otkrila iznenađujuće promjene u HCV genomu, koje, ne samo što su omogućile da se virus razmnožava, nego također osigurale da se vrsta koja je prešla sa jedne trudnice za vrijeme poroda bila posebno dobra u razmnožavanju, izjavio je dr. Jonathan R. Honegger, specijalist za infektivna oboljenja i glavni istražitelj u centru za cijepljenje i imunologiju pri Nationwide Children's Hospital.

„Otkrili smo kako se za vrijeme trudnoće pojavila vrsta virusa koja se bolje razmnožava, a ti prilagođeni virusi su bili preneseni na djecu“, izjavio je Dr. Honegger. „Ova otkrića pružaju jedinstveni uvid na utjecaj trudnoće na majčinu kontrolu virusne infekcije te također zapanjujuću ilustraciju na sposobnost virusa da se prilagodi promjenama u okolini.“

HCV je prisutan kod opće populacije dijelom zbog toga što virus nadmudri imunološki sustav mutacijama koje ga čine nedetektabilnim CD8+T stanicama, važnim oružjima u antivirusnom imunološkom arsenalu. Iako ove virusne varijacije štite virus od napada T-stanica, ponekad usporavaju virusnu replikaciju.

Za vrijeme trudnoće, T-stanice su ograničene kako bi spriječile tijelo da napadne fetus kao strano tkivo. Također je poznato da se nivoi HCV virusa povećavaju za vrijeme trudnoće, ali nije poznato da li je to povezano sa promjenama u T-stanicama. Blisko surađujući sa Chris Walkerom, direktorom Center for Vaccines and Immunity te kolegama sa Emory University i University of North Carolina, Dr. Honegger je otkrio kako su za vrijeme trudnoće izgubljene određene mutacije T-stanica, što je rezultiralo s time da se virus mogao puno brže razmnožavati.

„Ovo je za nas iznenađenje zbog toga što su mutacije virusa otporne na djelovanje imunološkog sustava uobičajeno stabilne kod pacijenata,“ izjavio je Dr. Honneggar. „Gubitak mutacija virusa otpornih na djelovanje imunološkog sustava za vrijeme trudnoće pruža snažan dokaz kako imunološke promjene za vrijeme trudnoće koje imaju za cilj zaštitu fetusa značajno narušavaju sposobnost CD8+T-stanica da vrše pritisak na virus.“

Gubitak ovih mutacija virusa otpornih na djelovanje imunološkog sustava također znači da djeca dobiju verziju virusa koja je optimizirana za razmnožavanje, dodao je Dr. Honegger. Kod djece koju su proučavali, virus je bio perzistentan i nije mutirao na način koji bi sugerirao da je bio pod značajnim napadom njihovih CD8+T stanica.

„Mi još ne znamo da li bi stjecanje brzo-razmnožavajuće, imunološki-podložne verzije virusa, bila prednost za dijete ili za virus,“ izjavio je Dr. Honneger. Sumnjamo da ako dijete ne proizvede jaki i brzi imunološki odgovor ,tada brzo virusno razmnožavanje može povećati rizik od stalne infekcije kod djeteta.

S jedne strane, viremija kod majke je opala za više od 1000 puta 12 tjedana nakon poroda a virusna genetska analiza je pokazala kako su se mutacije virusa vratile. To smo protumačili kao pokazatelj da se aktivnost T-stanica protiv hepatitisa C značajno pojačala nakon poroda, zaključio je dr. Honegger.

Istraživači sada prate veću grupu trudnica sa HCV nadajući se da će naučiti kako virusne mutacije utječu na način na koji tijelo kontrolira hepatitis C kod trudnica i novorođenčadi.

„Vjerujemo kako će bolje razumijevanje prirodne povijesti infekcije kod ovih pacijenata biti ključno za dizajniranje racionalnih strategija za liječenje, ili prevenciju HCV kod ove populacije.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)