Istraživači su otkrili na koji način virus hepatitisa C oštećuje jetra

HCVIstraživači sa Univerziteta Southern California su otkrili „prekidač“ kojim hepatitis C ulazi u jetrene stanice, pokazujući kako ovaj opasan i potencijalno smrtonosan virus počinje oštećivati stanice jetrara.

Ova otkrića, objavljena u Journal of Biological Chemistry mogu pružiti znanstvenicima ciljeve za buduće razvoje liječenja virusa.

Istraživači su otkrili kako u ranom stadiju hepatitis C infekcije virus se veže uz receptore na površini jetrenih stanica i aktivira PI3K i AKT, dva proteina koji kontroliraju rast stanica i metabolizam a koji omogućuju HCV da uđe u jetrene stanice.

„Kada su ova dva faktora proteina aktivirana, oni pokreću lančanu reakciju izmjenjujući fiziologiju inficiranih stanica,“ izjavio je autor i glavni istraživač James Ou, profesor molekularne mikrobiologije i imunologije sa Keck School of Medicine. „Kasnije, nastavljajući ometati stazu, virus može učiniti osjetljivim stanice jetara da eventualno postanu kancerogene.“

Postoji četiri miliona nosioca HCV u SAD. Često ljudi ne znaju da imaju virus sve dok virus nije uradio štetu na jetrima od čega može doći nakon puno vremena. S vremenom virus može dovesti do ozbiljnih i smrtonosnih stanja jetara: ciroze, kroničnog degenerativnog stanja; karcinoma i zatajenja organa.

Približno 30% pacijenata sa HCV će razviti ozbiljnu cirozu jetara i možda će trebati transplantaciju jetara, napomenuo je Ou. Kod 5% osoba dođe do razvoja karcinoma nakon 20-30 godina.

Ou 20 godina studira HCV a virus hepatitisa B 30 godina. Zadnja studija odražava njegov dugoročni interes za razumijevanje interakcije između ova dva virusa i stanica te kako uzrokuju karcinom jetara.

„Idući korak koji smo upravo započeli je razumijevanje kako aktivacija PI3K-AKT puta omogućuje HCV virusu da uđe u stanicu,“ izjavio je Ou. Ovo istraživanje je dovelo do identifikacije novih ciljeva kod razvoja novih anti-HCV lijekova. Očekuje se kako će sastojci koji ometaju PI3K-AKT put spriječiti virus od ulaska u nove stanice te uzrokovati nestanak virusa.“


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)