Lijek za hepatitis C povezan sa fatalnim kožnim reakcijama

HCVOralni lijek za hepatitis C telaprevir (Incivek) će od sada imati oznaku na kutiji o potencijalnim fatalnim kožnim reakcijama zbog višestrukih smrtnih slučajeva, izjavio je njegov proizvođač u utorak.

Prema izjavi iz Vertex Pharmaceuticals, „prijavljeni su fatalni slučajevi ozbiljnih kožnih reakcija kod pacijenata sa progresivnim osipom i sistemskim simptomima koji su nastavili primati kombinirano liječenje Incivekom nakon identifikacije ozbiljnih kožnih reakcija.“

Novo upozorenje naglašava kako treba odmah biti prekinuto kombinirano liječenje sa telaprevirom kod pacijenata sa ozbiljnom kožnom reakcijom kao što je osip sa sistemskim simptomima ili progresivni ozbiljni osipi. Također treba razmotriti prekid liječenja sa ostalim lijekovima koji imaju potencijal izazivanja kožnih reakcija.

Ozbiljne kožne reakcije su bile viđene za vrijeme kliničkih pokusa sa lijekom prije njegovog odobrenja uključujući neke potrebne hospitalizacije te razmatranje opasnosti po život. Rizik je napomenut na originalnoj oznaci telaprevira.

Ali ove ozbiljne nuspojave su bile rijetke (utjecale su na manje od 1% pacijenata) a svi su se pacijenti s vremenom oporavili, izjavili su u Vertexu.

Izvještaj o smrtnim slučajevima povezanim sa kožnim reakcijama se pojavilo za vrijeme post-marketinškog promatranja. Kompanije nije navela koliko je smrtnih slučajeva prijavljeno.

„Zbog ozbiljnosti događaja koji su prijavljeni u post-marketinškom periodu te važnosti prekida kombiniranog liječenja sa Incivekom u slučaju jedne od ovih reakcija, informaciji je tada velika važnost preko upozorenja na kutiji,“ izjavili su u Vertexu.

Također su izjavili kako je dopunjena oznaka telaprevira sa novim informacijama o početku anemije i njenom liječenju.

Teleprevir koji je inhibitor proteaze hepatitis C virusa je odobren u svibnju 2011 godine.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)